Jazerá v Patagónii nezvyčajne zružoveli. Odborníci hovoria o kontaminácii

TA3
8.8.2021 08:00

Fotografie Lagúny Corfo v argentínskej Patagónii obleteli za posledné dni takmer celý svet. Voda v v nej sa totiž z tradičnej modro-zelenej sfarbila do fuchsiovo-ružovej a nepríjemne zapácha. Dôvodom sú chemikálie.

Jazerá v Patagónii nezvyčajne zružoveli. Odborníci hovoria o kontaminácii
ČTK

Ide o ekologickú katastrofu?

"Sfarbenie je spôsobené konzervačnou látkou nazývanou siričitan sodný,” tvrdí environmentalista Federico Restrepo. Táto antibakteriálna chemikália sa používa pri príprave kreviet na export, píše Forbes.

Z kontaminácie sú obviňované továrne na ryby v argentínskej provincii Chubut. Znečistiť mali pravdepodobne rieku Chubut, ktorá sa vlieva do lagúny Corfo. Tá sa aj napriek kontaminácii stala jednou z najfotogenickejších miest. 

Sťažovali sa na zápach

Na nepríjemný zápach sa už dlhšie sťažovali miestni obyvatelia. Mestom Rawson prechádza denne niekoľko kamiónov naložených rybím odpadom, ktorý vezú cez celé mesto až na perifériu do čističky. Obyvatelia sa preto rozhodli pre protest a blokádu. Keďže boli cesti neprejazdné, provinčné úrady udelili továrňam povolenie zhromaždiť odpad v mieste lagúny Corfo. 

V rozhovore pre miestny rozhlas povedal vedúci spoločnosti Rawson Environmental Sociedad Anónima, ktorá sa zaoberá úpravou odpadových vôd z rybolovu, že jeho organizácia nie je zodpovedná za zafarbenie predmetnej lagúny a tvrdí, že ružová farba v skutočnosti nie je znakom kontaminácie, ale skôr nedostatku kyslíka vo vode.

Môžu byť vysoko toxické

Medik Eduardo Pita poukazuje na to, že siričitany používané pri spracovaní rýb môžu byť vo veľkých koncentráciách vysoko toxické. “Zmena farby vody je už ukazovateľom vysokých koncentrácií. No taktiež nepríjemný zápach, ktorý podľa susedov pochádza z lagúny, nás núti zamyslieť sa nad tým, aká vážna je situácia,” dodal. 

Miestny ekologický aktivista Pablo Lada si myslí, že za nedodržiavanie zákonov, ktoré si vyžadujú úpravu podobných kvapalín pred ich konečným uložením, je miestna vláda. "Áno, je pravda, že vďaka spracovaniu rýb majú miestni prácu. Spoločnosti však majú zisky niekoľko miliónov a nechcú platiť za prepravu odpadu do čističky odpadových vôd, ktorá sa pritom nachádza v iba 35 kilometrov vzdialenom Puerto Madryne alebo by mohli postaviť ďalšiu oveľa bližšie,” dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok