RECEPT Slávnostný orieškovo čokoládový koláč

Zuzana Lišková
8.8.2021 07:00

Tento koláč úžasne vyzerá a ešte lepšie chutí. Dá sa pripraviť zo surovín bez lepku a laktózy, ale aj z klasických surovín. Hlavnými surovinami sú lieskové orechy a čokoláda 70% kakaa.

RECEPT Slávnostný orieškovo čokoládový koláč
zuzanaliskova.sk

Ingrediencie

Cesto:

200 g lieskové orechy mleté

100 g ovsené vločky jemné (môžu byť aj bezlepkové)

2 ks zrelý banán

200 ml sójové mlieko

50 g trstinový cukor

50 g kokosový olej

2 ks vajíčko

12 g prášok do pečivo

Krém:

100 g čokoláda 70% kakaa

150 g lieskové orechy mleté

3 ks vaječné žĺtko

50 g trstinový cukor

250 g bezlaktózové maslo

2 PL kakao

300 g marhuľový džem (medzivrstva)

100 g čokoláda 70% kakaa (poleva)

50 g lieskové orechy (ozdoba)

Postup

Cesto: V mise zmiešame suroviny na cesto: orechy, ovsené vločky, trstinový cukor, prášok do pečiva, 2 vajíčka, roztopený kokosový olej, rozmačkané 2 banány a rastlinné mlieko. Vznikne husté cesto, ktoré vylejeme na plech (plech vymastíme kokosovým olejom alebo vystelieme papierom na pečenie). Rúru vyhrejeme na 180 C, cesto pečieme cca 40-45 min. do zlata. Necháme ho vychladnúť, zatiaľ pripravíme krém.

Krém: 3 žĺtka dáme do hrnca, pridáme 50 g trstinového cukru a za stáleho miešania metličkou na ohni pripravíme penu, ktorú necháme vychladnúť. Penu preložíme do robota a postupne vmiešame maslo (roztopené na izbovú teplotu), roztopenú čokoládu 100 g, 150 g mletých orechov a kakao. Krém dáme na 2 hod. do chladničky alebo na 30 min. do mrazničky.

Zdobenie: Na vychladnuté cesto natrieme marhuľový džem a na neho rovnomerne rozotrieme krém. Vrch koláča potrieme roztopenou čokoládou. Koláč posypeme podrvenými lieskovými orechami, necháme ho dobre vychladnúť (ideálne cez noc) a podávame.

Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na stránke zuzanaliskova.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok