Biden ponúka dočasné útočisko ľuďom z Hongkongu žijúcim v USA

TA3 TASR
6.8.2021 01:26

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok podpísal memorandum, ktoré poskytne dočasné útočisko ľuďom z Hongkongu žijúcim v Spojených štátoch.

Biden 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

Toto opatrenie Hongkončanom, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v USA, umožní žiť a pracovať v Spojených štátoch po dobu 18 mesiacov aj v prípade, keď sa platnosť ich víz už skončila, píše AFP. Tento krok podľa AP môže ešte viac ovplyvniť napäté vzťahy medzi Washingtonom a Pekingom.

Rozhodnutie poskytnúť Hongkončanom dočasné útočisko je reakciou na zákon o národnej bezpečnosti v Hongkongu, ktorý Čína prijala minulý rok, a na ďalšie opatrenia, ktoré oslabujú práva v Hongkongu. Čínska ľudová republika podľa Bidena pokračuje v útokoch na autonómiu Hongkongu, oslabuje jeho demokratické procesy a inštitúcie, obmedzuje akademickú slobodu a prijíma opatrenia voči slobode tlače.

Čínske veľvyslanectvo vo Washingtone na žiadosť o vyjadrenie bezprostredne neodpovedalo. Opatrenie o udelení útočiska je odlišné od štatútu dočasnej ochrany (Temporary Protected Status – TPS). Ten sa vzťahuje na ľudí, ktorí prichádzajú z krajín sužovaných vojnami alebo prírodnými katastrofami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok