Tóth končí kariéru so cťou na 14. mieste. Zlato si za chôdzu na 50 kilometrov vybojoval Poliak

TA3 TASR
5.8.2021 22:07

Poľský reprezentant Dawid Tomala získal olympijské zlato v chôdzi na 50 kilometrov. Trať v Sappore zvládol za 3:50:08 hodiny, druhého Jonathana Hilberta z Nemecka zdolal o 36 sekundy, bronz vybojoval Kanaďan Evan Dunfee (+51 s). Slovenský obhajca zlata z Ria 2016 Matej Tóth obsadil 14. miesto s mankom 6:15 minúty.

Tóth končí kariéru so cťou na 14. mieste. Zlato si za chôdzu na 50 kilometrov vybojoval Poliak
TASR/Martin Baumann

Dostal krízu a o medaily nebojoval

Tomala sa stal historicky posledným víťazom "päťdesiatky", keďže táto disciplína po OH 2020 vypadne z programu hier. Tóth, pre ktorého to boli pravdepodobne posledné preteky v kariére, prvých 30 km figuroval v popredí, no potom dostal krízu a o medaily nebojoval.

V úvode pretekov sa dostal na čelo Číňan Ja-tung Luo, ktorému vedenie vydržalo asi štyri kilometre. Potom ho vymenil držiteľ svetového rekordu Francúz Yohann Diniz. Po chvíli ho však rovnako ako pred piatimi rokmi v Riu postihli zažívacie problémy a musel zamieriť na toaletu. Hoci sa vrátil a za Luom zaostával iba o pol minúty, vzápätí mal opäť ťažkosti, spomalil, a po 10 km figuroval na chvoste poradia. V popredí sa držal Luo s 25-sekundovým náskokom pred prenasledovateľmi, medzi ktorými bol aj Tóth. Slovenský obhajca zlata išiel v pohode a šetriac sily udržiaval tempo skupinky. Jeho krajan Morvay zaostával a bol medzi poslednými.

Po 20 kilometroch Luo prišiel o svoj náskok. Skupinku, ktorú viedli Tóth s Poliakom  Dawidom Tomalom, ho dostihla a na medzičase mal k dobru už iba sekundu. Medzitým predviedol pozoruhodný návrat Diniz, ktorý sa posunul o 14 priečok a s mankom necelej minúty bol 44. Na predných priečkach pokračoval Tóth, ktorý dokonca nakrátko prevzal líderskú pozíciu, no prenechal ju Tomalovi a stiahol sa do hlavného balíka. 

Po 30 km bol na čele Tomala

V polovici pretekov bol siedmy, na prvé miesto sa dostal Fín Partanen. Morvay bol s mankom 4:11 minúty na 50. mieste. V stíhacej jazde pokračoval Diniz, ktorý zmazal stratu na dve sekundy, no keď sa už zdalo, že by mohol prehovoriť do celkového poradia, opäť zastal. Po krátkej pauze pokračoval, ale nabral poriadnu stratu a napokon z pretekov odstúpil.

Po 30 km bol na čele Tomala, Tóth začal čoraz viac zaostávať a prepadol sa hlbšie do poľa s desaťsekundovou stratou na Poliaka. Ten bol po 32 km suverénny a pred zvyškom mal náskok takmer minútu, ktorý postupne zveľadil na 1:46 min, Tóthovi zrejme dochádzali sily a prepadával sa čoraz hlbšie, jeho strata narástla na viac ako dve minúty.

Desať kilometrov pred cieľom aj Tomalovi dochádzali sily, ale komfortný náskok troch minút mu dovolil zmierniť tempo, o zvyšné pódiové miesta bojovali siedmi chodci. Tóth nabral stratu sedem minút a bolo jasné, že na medailu nedosiahne, navyše, začalo sa na ňom prejavovať vyčerpanie. V záverečných kilometroch už bolo o víťazovi rozhodnuté, o striebro bojovali Hilbert s Marcom Turom, no Španiel na posledných metroch "odpadol" a predbehol ho Dunfee. Tóth s vypätím síl dokončil preteky na 14. mieste.

Jedny z najťažších pretekov

"Boli to určite jedny z najťažších pretekov a asi by som ich ani nedokončil, ak by som nemal motiváciu. Na štyridsiatich kilometroch som mal pocit, že to nedám, ak by tam nebola tá obrovská motivácia prísť do cieľa a ukončiť to so cťou. Som sklamaný, ale bolo to so cťou a môžem sa každému pozrieť do očí, že som spravil maximum. Bolo to najviac, čo som mohol spraviť," povedal po pretekoch Tóth.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok