Schudnite vďaka obyčajnej žuvačke. Znižuje chuť do jedla a podporuje trávenie

TA3/zm
6.8.2021 16:00

Nie, nehovoríme o žiadnej zázračnej žuvačke, ktorá by do vášho tela uvoľňovala ešte zázračnejšiu látku a vy by ste prestali priberať, aj keby ste zjedli čokoľvek. Reč je o celkom obyčajnej žuvačke, ktorej žuvanie môže mať pozitívny vplyv pri udržiavaní si váhy alebo chudnutí.

Schudnite vďaka obyčajnej žuvačke. Znižuje chuť do jedla a podporuje trávenie
Pexels/Edu Carvalho

Niekoľko vedeckých štúdií sa zaberalo vplyvom žuvačky na výkyvy našej váhy. Boli totiž aj úvahy o tom, že žutie spôsobuje žalúdočné kyseliny, ktoré nie sú nášmu zdraviu prospešné a ani nepomáhajú chudnutiu. Našťastie, táto tória bola vyvrátená a najnovšie prieskumy ukazujú, že žuvačka je skvelý nástroj pre redukciu váhy najmä u žien, ktoré sa prejedajú. 

Menší obed

V jednej žuvačke sa nachádza priemerne 5 až 10 kalórii, takže z tohto hľadiska nemá vplyv na váhu, respektíve z nej rozhodne nepriberiete. Funguje však ako skvelá náhrada drobných jedál, ku ktorým sa utiekame napríklad z nudy alebo keď pociťujeme stres. 

Svedčí o tom niekoľko rôznych prieskumov. Prvý dal doobeda dospelým zamestnaným ženám žuť žuvačku a porovnal výsledky so dámami, ktoré si ju nedali. Tie, ktoré mali žuvačku, si vyberali na obed jedlá s oveľa nižším obsahom kalórii, priemerne bol rozdiel až 68 kalórii.

Päť kíl ročne

Vedci si dali aj tú námahu že prerátali, koľko kalórii dokonca žuvaním spálime! Za hodinu žutia žuvačky je to 11 kalórii, čo podľa ich výpočtov dokáže pri pravidelnom žuvaní urobiť ročne stratu až piatich kilogramov z hmotnosti!

Ďalšia štúdia preukázala, že žuvačky znižujú pocit hladu a obmedzujú chuť do jedla. Ak si po desiatich hodinách hladu dát žuvačku, telo nadobudne pocit rovnakého zasýtenia, ako keby ste si v totožnej situácii dopriali na lačný žalúdok energetický nápoj. Žuvanie totiž podporuje uvoľňovanie črevných hormónov, ktoré znižujú hlad.

Žuvačka po jedle

Dávate si po každom jedle žuvačku? Dobre robíte. Podporujete tak produkciu slín, tým pádom i častejšie prehĺtanie, vďaka čomu sa dokážete zbaviť napríklad pálenia záhy, ale i chuti na sladké. A v neposlednom rade žuvanie podporí zdravie vašich zubov a ďasien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok