Bývalú šéfku Finančnej správy Wittenbergerovú po výsluchu prepustili

TA3 TASR
5.8.2021 12:24

Bývala šéfka Finančnej správy Lenka Wittenbergerová, ktorú v stredu policajti zadržali v rámci akcie Mýtnik III má za sebou výsluch.

Wittenbergerovú po výsluchu prepustili a nebude čeliť návrhu na väzobné stíhanie. Potvrdil to jej obhajca Vladimír Mitro. Informoval o tom portál Aktuality.sk. Informáciu, že sa Wittenbergerová priznala ku korupcii, pokladá obhajca za špekulácie.

"Moja klientka bola včera (4. 8.) prepustená zo zadržania s tým, že vypovedala ako obvinená. Vyjadrila sa k vznesenému obvineniu. Teraz bude vyšetrovaná na slobode," uviedol pre TASR obhajca. Podľa jeho slov niektoré skutočnosti objasnila, či pôjde o trestný čin úplatku, bude predmetom ďalšieho dokazovania. K informácii, že sa jeho klientka priznala, sa nevyjadril, považuje to za špekulácie.

V cele policajného zaistenia skončil po výsluchu bývalý tajomník ministerstva financií Radko Kuruc. Medzi obvinenými je aj oligarcha Miroslav Výboh, ktorý s nachádza v zahraničí. V stanovisku uvádza, že obvinenie odmieta ako nepodložené, vykonštruované a vymyslené. Miroslav Výboh je v kontakte s vyšetrovateľkou a je pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. 


Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil v rámci stredajšej akcie Mýtnik III dovedna osem osôb z korupčnej trestnej činnosti. Ide o výlučne korupčnú trestnú činnosť, ktorá má základ v štyroch rôznych skutkoch. Dvom osobám bolo vznesené obvinenie pre trestný čin podplácania a ďalším šiestim osobám bolo vznesené obvinenie pre trestný čin prijímania úplatku. V rámci akcie, ktorú vykonali príslušníci NAKA za súčinnosti sekcie inšpekcie a vnútornej kontroly Finančného riaditeľstva SR, boli zadržané celkovo štyri osoby. Pobyt jednej obvinenej osoby aktuálne nie je známy.

Obvinený je aj bývalý šéf FS František Imrecze. Toho obvinili a väzobne stíhali už počas prvej tohtoročnej akcie Mýtnik I. V piatok ho prepustili z väzby na slobodu.

Korupčná kauza Mýtnik, v ktorej NAKA zasahovala do stredy už dvakrát, sa týka utajovaných zmlúv na FS SR za niekoľko desiatok miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok