Inšpiratívny príbeh mladej olympioničky: Plávala viac ako tri hodiny, aby zachránila čln s utečencami

TA3
6.8.2021 06:00

Na tohtoročnej olympiáde v Tokiu súťaží v dvanástich disciplínach aj tím utečencov. Jednou z nich je mladá plavkyňa zo Sýrie Yusra Mardini. Jej cesta do Tokia nie je iba príbeh o úspechu, ale hlavne o nádeji.

Inšpiratívny príbeh mladej olympioničky: Plávala viac ako tri hodiny, aby zachránila čln s utečencami
Instagram/yusramardini

Vojna im zmenila život

V roku 2015, štyri roky po začiatku vojny v Sýrii, Yusra vedela, že nemá inú možnosť, ako nadobro opustiť svoj domov v Darrayyi, na predmetí Damasku. Jej otec Ezzat, plavec, ktorý súťažil v národnom plaveckom tíme a matka – psychoterapeutka, sa naopak dlho vyhýbali úteku z krajiny, a to aj napriek zúriacej vojne, píše TRTWorld.

Uprostred kažodenných prestreliek bolo pre Yusru a jej sestru nemožné dostať sa k bazénu, kde ich otec trénoval. Ich rozhodnutie odísť ovplyvnil aj okamih, keď otca zatkli a zbili vojaci režimu. Dom, v ktorom kedysi žili, bol zničený. Rodina sa rozhodla, že Yusra a jej sestra Sarah môžu napriek rizikám odísť. Príbuzní ich mohli dostať do Turecka. Odtiaľ chceli ísť do Nemecka.

Zachránili im život

Asi 15 minút po tom, čo čln s dvadsiatimi utečencami, medzi ktorými boli aj sestry, opustil turecké pobrežie, došlo k poškodeniu motora. Vlny zúrili a čln sa potápal. Pôvodne bol totiž určený pre sedem osôb.

Yusra a Sarah neváhali, s dvomi ďalšími utečencami vliezli do studeného mora a snažili sa loď udržať stabilnú. S krátkymi prestávkami plávali viac ako tri hodiny na otvorenom mori a čln ťahali lanom smerom ku gréckemu ostrovu Lesbos.

“Jednou rukou sme všetci držali lano, druhou sme plávali a kopali. Vlny stále prichádzali a bili ma do očí, povedala Yusra v rozhovore pre Vogue. “Najhoršie bolo, ako tá slaná voda štípala. Ale čo sme mali robiť? Nechať všetkých utopiť sa? Ťahali sme a plávali za ich životy,” dodala.

Zastupuje milióny

Po tom, čo sa sestrám podarilo dostať na pevninu, vybrali sa z Grécka do Nemecka. Čoskoro si uvedomili, aké naivné boli, keď si mysleli, že peniaze, ktoré so sebou majú zo Sýrie, budú stačiť na to, aby sa dostali do Európy. Napokon sa octili v utečeneckom tábore v Berlíne, kde strávili šesť mesiacov. Práve tam sa dozvedeli o plaveckom klube, ktorý pripravuje mladých športovcov – Wasserfreunde Spandau 04, kde im tréner pomohol získať papiere na pobyt v Nemecku.

Yusre sa podarilo dostať už aj na Letné olympijské hry 2016 v Rio de Janeiro.

Pred tým, než ju začal otec trénovať, Yusra snívala o tom, že sa stane pilotkou. Teraz je najmladšou veľvyslankyňou dobrej vôle pre UNHCR (Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov). Odhodlaná mladá žena tvrdí, že reprezentuje viac než len Sýriu. “Zastupujem milióny ľudí po celom svete. Utečenec je ľudská bytosť ako každá iná,” dodáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok