Najčastejšie chyby pri príprave sterilizovaných uhoriek

Najčastejšie chyby pri príprave sterilizovaných uhoriek Zdroj foto: Pixabay

Sezóna zavárania uhoriek je v plnom prúde. Nie vždy sa však vydarí. Aké najčastejšie chyby robíme pri príprave sterilizovaných uhoriek? Dozviete sa v nasledujúcich riadkoch.

Nielen pri príprave kompótov ale aj pri sterilizácii uhoriek môžeme niekedy pochybiť. Mrzí nás to o to viac, lebo celá práca a čas vyjde nazmar. Skúsme tomu predchádzať. Toto sú najčastejšie chyby, ktoré môžeme pri príprave sterilizovaných uhoriek urobiť a ako ich tiež napraviť.

Uhorky sú málo kyslé, slané, sladké alebo prekorenené

Keď sme použili nálev s predpísaným zložením, uvedená chyba vznikla tým, že sa do pohára naukladalo viac uhoriek, takže sa na ich zaliatie spotrebovalo menej nálevu, ako je potrebné. V tom prípade znížime dávku vody, napr. namiesto 10 litrov nálevu pripravíme len 8 litrov. Ak použijeme koncentrovaný nálev, riedime ho vodou nie v pomere 1:3, ale 1:2,5.

Horkastá chuť uhoriek

Vplyvom klimatických podmienok bývajú niekedy čerstvé uhorky horké. Táto chyba sa počas uskladňovania sterilizovaných uhoriek postupne zmenšuje, až úplne zmizne.

Správne skladovanie úrody: Takto vydrží dlhšie svieža

Sivnutie uhoriek

Niekedy začínajú uhorky pod viečkom sivnúť (zmenia farbu). Príčinou tohto javu je, že počas chladenia vnikol do pohára vzduch, alebo že uhorky boli nedostatočne sterilizované. Ak menia uhorky farbu až po otvorení pohára, spôsobuje to nedostatočná sterilizácia a v uhorkách ostali aktívne enzýmy. Preto sterilizujeme radšej pri vyšších teplotách (85 – 90 °C) počas 15 – 25 minút. Záleží však od veľkosti pohára. Zasivnuté uhorky sa môžu konzumovať, majú však horšiu chuť a vôňu, ba niekedy sú i mäkšie.

Mäknutie uhoriek

Príčinou býva spracovanie plesnivých, dlho uskladňovaných a prezretých uhoriek. Ďalšou príčinou môže byť pleseň, ktorá môže narásť, ak pri chladení po sterilizácii vnikol do pohára vzduch.