V prípade posprejovaných cirkevných budov v centre Bratislavy začala polícia trestné stíhanie

TA3 TASR
4.8.2021 20:42

Polícia začala pre posprejovanie viacerých budov v historickom centre Bratislavy červenými nápismi, ako "trans is beauty", "queer power", "god is trans" či "queer revolution is coming", trestné stíhanie vo veci zločinu poškodzovania cudzej veci.

Posprejované
TASR/Dano Veselský

V prípade preukázania viny pred súdom hrozí doposiaľ neznámemu páchateľovi trest odňatia slobody na tri až osem rokov. Uviedol to hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

Najmä na cirkevných budovách

Popísaním fasád viacerých budov bola podľa polície spôsobená škoda, ktorej celková výška je predmetom dokazovania. Posprejovaná bola fasáda budovy na Klobúčnickej ulici, Starej radnice na Hlavnom námestí v Bratislave či bratislavského magistrátu na Primaciálnom námestí. Červené nápisy sa objavili najmä na cirkevných budovách. Bratislavská arcidiecéza eviduje posprejovaný kláštorný kostol Milosrdných bratov, ale aj objekty uršulínok, františkánov, kapucínov a jezuitov.

"V danej lokalite sa nachádza mestský kamerový systém a v súčasnosti analyzujeme zábery, ktoré môžu pomôcť zadržať páchateľa," uviedli v utorok 3. augusta pre z bratislavskej mestskej polície.

Mestská časť Staré Mesto takéto počínanie odsúdila. "Za žiadnych okolností nie je možné sympatizovať s ničením a devastáciou. Okrem toho, že posprejované objekty sú vizuálnym smogom, majiteľom poškodených budov vznikajú reálne škody a majú náklady s odstraňovaním," podotkla samospráva.

Riaditeľ arcibiskupského úradu Tibor Hajdu uviedol, že je to poľutovaniahodný čin, ktorý spôsobil nemalé materiálne škody. "Bude náročné a veľmi prácne poškodené priečelia obnoviť," uviedol.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok