Podnikateľ Jozef Brhel naďalej zostáva vo väzbe. Rozhodol o tom Najvyšší súd

TA3 TASR
4.8.2021 15:00

Podnikateľ Jozef Brhel obvinený v rámci tohtoročnej januárovej policajnej akcie Mýtnik bude naďalej väzobne stíhaný. Rozhodol o tom v utorok 3. augusta Najvyšší súd na svojom neverejnom zasadnutí. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Podnikateľ Jozef Brhel naďalej zostáva vo väzbe. Rozhodol o tom Najvyšší súd
TASR/Jaroslav Novák

"Senát 4T NS SR na neverejnom zasadnutí 3. augusta zamietol sťažnosti obvineného Jozefa B., ako aj prokurátora proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu z 20. júla. Senát dospel k záveru o správnosti rozhodnutia sudkyne pre prípravné konanie," priblížila Važanová.

Rozhodnutím sudkyne ŠTS bola obvinenému predĺžená lehota trvania väzby do 2. decembra. Zároveň sa dôvody väzby rozšírili o kolúznu väzbu vzhľadom na rozšírenie obvinenia o ďalší skutok, ktorým bola zamietnutá jeho žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu. Jeho väzba nebola nahradená inými inštitútmi.

NS SR už v júni zrušil uznesenie sudkyne ŠTS v Pezinku a sám rozhodol tak, že u obvineného Jozefa Brhela vypustil dôvod kolúznej väzby a ponechal ho vo väzbe len z dôvodu útekovej väzby.

ŠTS a následne aj NS SR v rámci akcie Mýtnik poslali okrem Brhela do väzby štyroch obvinených. Konkrétne jeho brata Petra Brhela, exšéfa finančnej správy Františka Imreczeho, Janu R. a tiež bývalého šéfa IT sekcie finančnej správy Milana G. Obvinenia sa podľa polície týkajú trestnej činnosti súvisiacej s machináciami pri verejnom obstarávaní a korupciou.

Medzičasom Petra Brhela prepustili na začiatku apríla na príkaz prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry z väzby na slobodu, keďže pominuli jej dôvody. Exšéfa finančnej správy prepustili z väzby zase v piatok 30. júla. Rozhodol o tom špeciálny prokurátor Daniel Lipšic príkazom, a to z dôvodu, že po vykonaní procesných úkonov minulý týždeň pominuli dôvody na ďalšie trvanie jeho väzby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok