Nemecko chystá rozsiahle obmedzenia pre nezaočkovaných, skončia aj bezplatné testy

TA3 TASR
4.8.2021 15:10

Nemecká vláda plánuje od jesene rozsiahle obmedzenia pre ľudí nezaočkovaných proti ochoreniu Covid-19. Od polovice októbra by sa mali zrušiť i bezplatné testy na koronavírus, ako vyplýva zo správy ministra zdravotníctva Jensa Spahna určenej pre spolkové krajiny a Spolkový snem, ktorý mali k nahliadnutiu médiá a agentúra DPA.

Nemecko chystá rozsiahle obmedzenia pre nezaočkovaných, skončia aj bezplatné testy
TASR/AP

Najprísnejší lockdown sa nevráti

Nepočíta sa ale s natoľko tvrdými obmedzeniami, aké v krajine prijali počas uplynulých vĺn nákazy. "Taký prísny lockdown ako v druhej a tretej vlne pandémie so všetkou pravdepodobnosťou potrebný nebude," citoval v stredu zo správy rezortu zdravotníctva denník Die Welt. Nevyhnutné je ale zachovanie základných opatrení, akými sú dodržiavanie odstupu, hygienických pravidiel a nosenie rúšok - konkrétne v uzavretých priestoroch, kde sa stretáva veľký počet ľudí, pričom sa nevie, či sú zaočkovaní alebo nie.

Tieto opatrenia budú pritom platiť "nepretržite" a "nezávisle od incidencie" nákazy. Povinnosť nosiť medicínske rúška - "pre všetkých, očkovaných i tých, čo Covid-19 prekonali" - má zostať v platnosti minimálne do jari budúceho roku, a to najmä v prostriedkoch verejnej dopravy a obchodoch.

Od začiatku, respektíve polovice septembra by mala byť podľa návrhu ministerstva účasť na podujatiach v celom Nemecku možná len pre očkovaných, testovaných alebo ľudí po prekonaní ochorenia Covid-19. Vzťahovať sa to má konkrétne na vnútorné sedenie reštaurácií, hotely, služby, šport, vnútorné akcie, ako aj veľkokapacitné podujatia vonku či vnútri. V prípade, že dôjde k zhoršeniu pandemickej situácie, môže dôjsť dokonca k obmedzeniu či vylúčeniu účasti neočkovaných osôb z podujatí a gastronomických prevádzok.

Ochrana nemocníc a chorých

Cieľom je nielen zamedzenie preťaženia nemocníc, ale aj "ochrana skupín osôb, ktoré ešte nemohli byť zaočkované pred prípadným ťažkým priebehom ochorenia", uvádza denník Berliner Morgenpost. Okrem šírenia variantu delta a prírastku infikovaných po návrate z dovoleniek menuje ministerstvo dva ďalšie dôvody, prečo hrozí štvrtá vlna pandémie - obyvateľstvo už pri stretávaní sa takmer nedodržiava obmedzenia a počas jesene a zimy sa znova očakáva vyššia sezónna miera šírenia vírusu.

Plánované zrušenie bezplatných rýchlotestov ministerstvo odôvodňuje argumentom, že v súčasnosti majú už všetci možnosť dať sa zaočkovať. Nárok na testy zdarma budú mať ale naďalej osoby, ktoré sa nemôžu dať zaočkovať, tehotné ženy, deti a mladiství. Ďalšie kolo rokovaní nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s premiérmi spolkových krajín o ďalšom postupe v boji proti pandémii sa bude konať 10. augusta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok