Ako Slovákov ochránili vakcíny? Ukázali dáta, ktoré potvrdzujú význam očkovania

TA3
4.8.2021 13:27

Odkedy sa na Slovensku začalo očkovať proti koronavírusu, spomedzi všetkých nakazených tvorili zaočkovaní menej než dve percentá. Údaje Úradu verejného zdravotníctva SR ukazujú, že očkovanie chráni pred nákazou už po prvej dávke, ale najlepšie výsledky sa dostavia v odstupe po druhej vakcíne.

Lekárska komora víta zavedenie povinného očkovania zdravotníkov, tvrdí Orbán
TASR/AP (ilu)

Čísla hovoria jasne

"Od 1. januára 2021, kedy sa začalo očkovať proti ochoreniu Covid-19, do konca júla ochorelo a bolo pozitívnych spolu 464 475 osôb. Z tohto počtu malo v anamnéze očkovanie celkom 9 181, čiže 1,95 %," informuje Úrad verejného zdravotníctva SR. Dáta dokazujú, že po druhej dávke je ochrana, ktorú poskytujú vakcíny, ešte vyššia: "Prvou dávkou bolo očkovaných 6 953 osôb, t.j. 1,5 %, druhou dávkou 2 084 pozitívnych, t.j. 0,45 %." 

Prvú dávku očkovania proti Covid-19 už dostalo celkovo 2 207 977 osôb. V tejto skupine zaznamenali spolu 6 953 prípadov ochorení. To znamená, že po prvej dávke sa nakazilo 0,32 % ľudí. Druhú dávku očkovacej látky má už v tele spolu 1 970 254 osôb. Spomedzi nich ÚVZ eviduje 2 084 ochorení, čo znamená, že sa infikovalo len 0,11 % kompletne zaočkovaných. Deväť osôb bolo pozitívnych po podaní jednodávkovej vakcíny.

Maximum efektu po druhej dávke

Ešte lepšie sú na tom ľudia, ktorí boli nákaze vystavení až s dostatočným odstupom od druhej dávky vakcíny. "Ak zoberieme do úvahy len ochorenia u tých, ktorí majú odstup od druhého očkovania viac ako 14 dní, a po podaní jednodávkovej vakcíny, teda tých, u ktorých sa očakáva najvyššia efektivita ochrany, takýchto prípadov bolo celkom 1 229, čiže 0,09 %,” zdôraznila Mária Avdičová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

„Na Slovensku už dominuje delta variant a počet pozitívnych prípadov pozvoľna rastie. Je dôležité, aby sme sa chránili všetkými dostupnými spôsobmi,” hovorí hlavný hygienik Ján Mikas. „Najefektívnejšou ochranou pred ochorením Covid-19, ale aj pred ťažkým priebehom a hospitalizáciou, je však očkovanie, ktoré je v súčasnosti dostupné pre každého,” zdôraznil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok