Dovolenku si naplánovalo dvakrát viac ľudí, než pred rokom. Viacerí sa poistili vakcínou

TA3 TASR
4.8.2021 11:39

Zahraničnú dovolenku si oproti minulému letu naplánoval takmer dvojnásobok ľudí. Vyplýva to z júlového prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý uskutočnili od 15. do 20. júla.

dovolenka pláž opaľovanie more leto 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Takmer desať percent

Dovolenku v zahraničí plánuje 9,7 percenta respondentov a absolvovalo ju už 4,6 percenta ľudí. Ďalších 77,3 percenta respondentov dovolenku v zahraničí neplánuje a 8,4 percenta ešte nie je rozhodnutých. Respondenti, ktorí už absolvovali dovolenku v zahraničí, prípadne ju ešte len plánujú, sú zaočkovaní o niečo viac ako celá populácia a paradoxne sa zároveň o niečo viac obávajú pandémie.

"Podľa minuloročného výskumu ASMS zo septembra 2020 realizovalo minulé leto dovolenku v zahraničí len 7,5 percenta respondentov, takže ak by sa všetky plány na tohtoročné zahraničné dovolenky aj uskutočnili, tak by toto leto do zahraničia na dovolenky vycestovalo v porovnaní s minulým takmer dvakrát viac respondentov (14,3 percenta)," upozornili autori prieskumu.

Pandémia mení plány

Viac ako štvrtina respondentov (25,7 percenta) odpovedala, že pandémia zmenila ich plány na dovolenku (či už domácu alebo zahraničnú) a z toho dôvodu radšej nikam necestujú. Ďalšia štvrtina respondentov (24,7 percenta) sa chystá na dovolenku aj napriek epidémii a takmer polovica (49,6 percenta) by na dovolenku aj tak asi nikam nešla.

Prieskum iniciovali spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom Slovenskej akadémie vied a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. Jeho desiata vlna sa uskutočnila od 15. do 20. júla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok