Olympioničku za prekrížené ruky zatiaľ vyšetrovať nebudú, zasiahla ju tragická udalosť

TA3 TASR
4.8.2021 10:02

Medzinárodný olympijský výbor pozastavil vyšetrovanie striebornej olympijskej medailistky vo vrhu guľou Raven Saundersovej, ktorá na pódiu v Tokiu skrížila ruky. Dôvodom je úmrtie jej matky.

Olympioničku za prekrížené ruky zatiaľ vyšetrovať nebudú, zasiahla ju tragická udalosť
TASR/AP

"Na chvíľu sa odpájam zo sociálnych sietí, aby som dbala na svoje mentálne zdravie a bola v týchto chvíľach s rodinou," uviedla Saundersová na Twitteri. "Moja mama bola úžasná žena a navždy bude žiť vo mne. Je to môj najväčší strážny anjel. Navždy ťa budem milovať."

Američanka absolvovala medailovú ceremóniu na OH v Tokiu so zdvihnutými rukami v tvare písmena x. MOV zareagoval a spustil vyšetrovanie možného porušenia pravidla 50 o zákaze protestovania na pódiu. Saundersová nepotvrdila, že z jej strany išlo o protest voči konkrétnej organizácii, či deklaráciu politického presvedčenia. "Bolo to gesto solidarity voči utláčaným. Chcela by som, aby reprezentovalo všetkých ľudí na svete, ktorí bojujú a nemajú možnosť hovoriť za seba," povedala.

 MOV čelil pred olympijskými hrami silnému tlaku zo strany aktivistických organizácií najmä z USA, aby zrušil pravidlo 50 a umožnil športovcom deklarovať ich politické názory. Aj na základe prieskumu medzi športovcami to však odmietol urobiť. Vydal však vyhlásenie, že prípadné porušenia tohto pravidla bude posudzovať individuálne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok