Prichádza med skutočne o živiny, keď sa pridáva do čaju a kávy?

TA3/bd
4.8.2021 09:00

Čaj s medom vždy vyčaruje predstavu úžasného domova. Používanie surového medu na sladenie nápojov je zdravou voľbou z mnohých dôvodov, aj keď pridanie medu do horúceho čaju alebo kávy ničí niektoré jeho živiny.

Prichádza med skutočne o živiny, keď sa pridáva do čaju a kávy?
Pixabay

Živiny v mede

Čerstvý, surový med je plný antioxidantov, no obsahuje aj stopové prvky ďalších živín. Hlavnou výhodou použitia medu namiesto rafinovaného cukru je, že prírodným cukrom v mede trvá strávenie dlhšie. To znamená, že váš pankreas nemusí vylučovať toľko inzulínu, aby zachytil a uložil prebytočný cukor. Keď inzulín vyčistí cukor z vašej krvi, mozog signalizuje, že bude potrebovať viac cukru a cítite hlad. S medom sa tomu vyhnete. 

Tip: Hoci je medom sladená káva menej bežná, jeho jemná sladkosť príjemne pôsobí proti horkosti kávy. 

med Pixabay

Surový vs. pasterizovaný med

Surový med nie je nijako tepelne spracovaný. To znamená, že stále obsahuje všetky svoje prírodné živiny. Najlepšia teplota na pasterizáciu medu je 60°C. Tá však zničí mnohé živiny rovnakým spôsobom, akým varenie zeleniny pri vysokých teplotách rozkladá jej vitamíny a minerály. Pridanie pasterizovaného medu do čaju alebo kávy nebude mať žiadny vplyv na jeho živiny, pretože sú už zničené. Pri surovom mede to závisí od teploty nápoja.

čaj Pixabay

Horúci čaj a káva

Čaj a káva sa spravidla pripravujú z vody, ktorá buď vrie alebo je blízko vrenia 100°C.Táto teplota je dostatočne vysoká na to, aby vám spálila ústa a zničila živiny v surovom mede. Ak necháte čaj alebo kávu vychladnúť na pitnú teplotu, pomôžete surovému medu udržať si nutričné hodnoty.

Ľadový čaj a káva

Pridanie surového alebo pasterizovaného medu do ľadového čaju alebo kávy by nemalo mať vplyv na jeho živiny. Chlad môže spôsobiť, že sa akurát med ťažšie rozpustí.

Témy: čaj med Káva nápoj
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok