Z USA prichádzajú znepokojujúce správy. Delta môže byť rovnako nákazlivá ako kiahne

TA3
5.8.2021 06:00

Delta variant koronavírusu je pravdepodobne rovnako nákazlivý ako ovčie kiahne, vyplýva z interného dokumentu amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. V dokumente sa tiež píše, že tento variant môže spôsobovať závažnejšie ochorenia ako iné kmene vírusu.

Jedna z najväčších britských nemocníc ruší operácie, plnia ju covid pacienti
TASR/AP

Počet prípadov narastá

"Je čas priznať si, že vojna sa zmenila," uvádza sa v dokumente, ktorý má k dispozícii The Washington Post. USA aktuálne bojujú s delta variantom koronavírusu, pričom množstvo ľudí ešte nie je zaočkovaných. O tom, že situácia sa postupne zhoršuje svedčí aj fakt, že USA sprísnili opatrenia. Aj plne zaočkovaným ľuďom naďalej odporúčajú nosiť rúška, a to aj v interiéroch.

"Myslím si, že ľudia musia pochopiť, že situácia je skutočne vážna. Je to jeden z najprenosnejších vírusov, o ktorých vieme. Sú medzi nimi napríklad aj osýpky či kiahne," uviedla doktorka a riaditeľka Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Rochelle Walensky.

Počet prípadov v Spojených štátoch amerických narastá, aktuálne evidujú v priemere 71 600 infekcií za deň. "Počet prípadov, ktoré evidujeme, je oveľa väčší ako akékoľvek číslo v porovnaní s minulým letom," uviedla Walensky.

CDC apeluje na očkovanie ale aj na dodržiavanie opatrení. Tie zahŕňajú predovšetkým nosenie rúšok bez ohľadu na to či človek má alebo nemá vakcínu. "Opatrenia, ktoré sú potrebné na to, aby sme to celé dostali pod kontrolu, sú extrémne," dodala šéfka CDC.

V USA je stále zaočkovaná menej ako polovica populácie. Ešte v júni sa zdalo, že situácia sa zlepšuje, avšak s príchodom delta variantu sa to zmenilo. Ten je už v USA dominantný, podobne ako aj na Slovensku. Najväčší nárast nakazených evidujú štáty ako Louisiana, Missouri, Arkansas a Florida. Prezident Joe Biden taktiež oznámil, že zvažuje povinné očkovanie pre zamestnancov federálnych úradov alebo pravidelné testovanie.

"Toto je americká tragédia. Ľudia zomierajú a budú zomierať. Čítajte správy, uvidíte príbehy nezaočkovaných ľudí v nemocniciach, ktorí zomierajú na koronavírus a pýtajú sa lekára na vakcínu. Žiaľ, vtedy je už neskoro," povedal v jednom zo svojich príhovorov.

Dominantný variant už aj u nás

Delta variant koronavírusu je už dominantný aj na Slovensku. Potvrdili to laboratórne výsledky a informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva. Podľa odborníkov sa to dalo očakávať aj vzhľadom na to, že nedávno sa tento variant stal dominantou aj v Českej republike. 

Doteraz o ňom vieme najmä to, že je nákazlivejší. Podľa WHO je tiež varovaním, že vírus sa vyvíja. "Delta je varovaním, že vírus sa vyvíja, ale je aj výzvou konať - urobiť niečo skôr, ako sa objavia nebezpečnejšie varianty," vyhlásil riaditeľ WHO pre mimoriadne situácie Mike Ryan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok