Sezóna nebude kompletná, NHL zrušila všetky zápasy do 30. novembra

TASR
26.10.2012 21:52

Šanca na odohratie kompletného ročníka NHL definitívne zhasla. Vedenie ligy v piatok vzhľadom k pokračujúcemu sporu s Hráčskou asociáciou NHLPA definitívne zrušilo všetky naplánované zápasy základnej časti do 30. novembra.

Sezóna nebude kompletná, NHL zrušila všetky zápasy do 30. novembra
SITA

"Národná hokejová liga hlboko ľutuje, že musela pristúpiť k takémuto kroku," vyhlásil zástupca komisára NHL Bill Daly. Zrušenie sa týka 326 zápasov základnej časti, ktoré sa mali odohrať od 11. októbra do 30. novembra. Je to až 26,5 percenta programu základnej časti zámorskej profiligy.

Štart NHL bol pôvodne naplánovaný na 11. októbra, ale dohoda o novej kolektívnej zmluve stále nie je na svete. Minulotýždňové ani tohtotýždňové kontakty medzi vedením ligy a hráčskou asociáciou sa nikam neposunuli. Navyše, ligové vedenie stiahlo svoju poslednú ponuku na kolektívnu zmluvu zo stola a momentálne neexistuje koncept, od ktorého by sa strany odrazili.

Dosiaľ posledný návrh vedenia profiligy hovoril o prerozdelení ziskov medzi kluby a hráčov rovným dielom, čo však NHLPA odmietla a prišla s troma vlastnými protinávrhmi. Keďže ani tie neboli dostatočne kompromisné, rokovania uviazli na mŕtvom bode a v najbližšom čase ani nie sú naplánované žiadne nové stretnutia oboch strán.

Hráči na čele s Donaldom Fehrom sa zatiaľ sťažujú na nedostatok snahy o kompromis zo strany majiteľov.

"Stiahnutie ponuky je štandardná záležitosť, myslím si, že v prípade NBA to bolo nedávno podobne. My sme však urobili niekoľko pokusov a snažili sme sa o ďalšie rokovania, vrátane stredajšieho dňa, no odpoveď znela zakaždým 'nie'. Na rozhovory treba dvoch. Druhá strana skonštruuje návrh, ktorý je typu 'ber alebo nechaj tak'. Zdá sa, že sú dobrí v stanovovaní hraničných termínov, vydávaní ultimát a vyžívajú sa vo výlukách. Niečo, v čom sú už vytrénovaní," citoval slová Fehra server tsn.ca.

Za uplynulých dvadsať rokov je to už piaty prípad, že NHL pre vyjednávanie o kolektívnej zmluve musela upraviť svoj program. Naposledy sa tak stalo v ročníku 2004/2005, keď napokon zrušili celú sezónu. V prípade pokračovania výluky aj po konci novembra sú ohrozené aj marketingové ťaháky Winter Classic a All-Star víkend.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok