V obliehanom meste zahynuli desiatky civilistov, Taliban napáda provinčné metropoly

TA3 TASR
3.8.2021 13:36

Najmenej 40 civilistov zahynulo a viac než 100 ďalších utrpelo zranenia počas uplynulých 24 hodín bojov medzi afganskými vládnymi silami a hnutím Taliban v meste Laškargáh na juhu krajiny. Uviedla to v utorok Organizácia Spojených národov.

Afganistan civilisti vojaci výbuch 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Asistenčná misia OSN v Afganistane na sociálnej sieti Twitter vyjadrila "zhoršujúce sa obavy" v súvislosti so situáciou civilistov v meste Laškargáh, metropole provincie Helmand. UNAMA zároveň požiadala o "okamžité ukončenie bojov v obývaných oblastiach", informuje agentúra AFP.

Jeden z vysokopostavených veliteľov afganských jednotiek vyzval v utorok podľa AFP civilistov v Laškargáhe na evakuáciu pred armádnou ofenzívou proti militantom z hnutia Taliban. "Prosím, odíďte čo možno najskôr, aby sme mohli začať s našou operáciou," uviedol generál Samí Sádát v odkaze pre obyvateľov mesta.

Po víkende ťažkých bojov Taliban napadol v noci na pondelok okrem miest Herát a Laškargáh aj ďalšiu provinčnú metropolu Kandahár. Talibovia dosiahli významné územné zisky v záverečných fázach odchodu americkej armády z krajiny prevažne v riedko osídlených vidieckych oblastiach. V uplynulých týždňoch však vyvinuli tlak na niekoľko provinčných metropol a dobyli kľúčové hraničné priechody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok