Poisťovne odmietli preplácať škody obetiam ničivých záplav

TA3 TASR
3.8.2021 12:57

Dôsledky ničivých júlových záplav v Holandsku sa premietli aj do sporu medzi ľuďmi a podnikateľmi, ktorým záplavy poškodili domy a majetky, a súkromnými poisťovňami a miestnymi samosprávami.

Holandsko
TASR/AP

Tri veľké poisťovne pôsobiace v krajine totiž odmietli nároky podnikov a malých podnikateľov, ktorí v dôsledku júlových povodní v provincii Limbursko prišli o milióny eur. Uviedol to spravodajský server DutchNews.nl. Poisťovne Lloyds, Chubb a VLC v odpovedi dovedna 30 zákazníkom vyhlásili, že nezodpovedajú za škody spôsobené záplavami. Väčšina z poškodených sídli v obci Valkenburg aan de Geul.

Ani jedna z trojice uvedených poisťovní nie je členom Holandskej asociácie poisťovateľov, ktorej členovia už uviedli, že uhradia drvivú väčšinu nárokov poistencov súvisiacich s júlovými povodňami.

Holandská vláda 15. júla vyhlásila zaplavenú provinciu Limbursko za oblasť prírodnej katastrofy, čo znamená, že štát uhradí všetky straty, ktoré nie sú priamo kryté poistením. Na pomoc prišli aj samotní občania, ktorí prostredníctvom výzvy Giro 777 vyzbierali pre postihnuté obce a mestá viac ako 10 miliónov eur.

Len v obci Valkenburg aan de Geul bolo poškodených okolo 2300 rodinných domov a obec hlási škody v odhadovanej hodnote 400 miliónov eur. Starosta obce Daan Prevoo v tejto súvislosti vyzval tieto tri medzinárodné poisťovne, aby zmenili svoj postoj a splnili si "svoju morálnu povinnosť voči spoločnosti". Zároveň im odkázal, že si tým samy škodia. "Musíte sa opýtať samy seba, ako dokážete presvedčiť klientov, aby s vami uzavreli poistku," uviedol Prevoo v rozhovore pre holandské médiá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok