Najlepší beh cez prekážky v histórii. O tomto som sníval, raduje sa 25-ročný Nór

TA3 TASR
3.8.2021 11:51

Na prázdnom atletickom štadióne na olympiáde v Tokiu sa v utorok zrodil najlepší beh na 400 m cez prekážky v histórii. Víťazný Karsten Warholm vylepšil svetový rekord na 45,94 sekundy. Pod úroveň predchádzajúceho (46,70) sa dostal aj druhý Američan Rai Benjamin, ktorý zabehol 46,17.

Najlepší beh cez prekážky v histórii. O tomto som sníval, raduje sa 25-ročný Nór
TASR/AP

Dvadsaťpäťročný Nór prekonal historické maximum v roku 2021 druhýkrát. Predtým sa mu to podarilo na mítingu Diamantovej ligy na domovskom štadióne v Osle 1. júla, keď zabehol 46,70 a výkon Kevina Younga z OH 1992 v Barcelone vylepšil o 8 stotiniek.

V Tokiu sa však vo finále premiérovo stretli všetci najlepší atléti na tejto trati a vylepšenie svetového rekordu bolo toho prirodzeným vyústením. Warholm a Benjamin súperili bok po boku ešte po poslednej prekážke. "Šialené. O tomto som sníval ako blázon. Je to jednoznačne najúžasnejší moment môjho života. Všetky moje činy viedli k tomuto momentu, všetky tie hodiny práce. Na tomto sme s trénerom pracovali," tešil sa Warholm podľa oficiálneho olympijského servisu.

Nórsky "zázrak" získal už titul majstra sveta v Londýne 2017 i v Dauhe 2019, je aj úradujúcim majstrom Európy z Berlína 2018. Spod piatich kruhov si privezie prvú medailu. V Riu 2016 bol vo veku 20 rokov v semifinále. V tom istom roku štartoval aj na ME v Amsterdame a skončil šiesty v rovnakom čase ako slovenský reprezentant Martin Kučera (49,82). "Vedel som, že toto budú najťažšie preteky v mojom živote, no bol som na ne pripravený. Olympijské zlato je tým, o čom všetci hovoria. Ako jediné mi chýbalo v kolekcii. Mám svetový rekord, zlato z MS i z ME. Je to veľké. Cítim, že sa tu píše história," žasol Warholm.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok