Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dvojnohý robot Cassie si vďaka strojovému učeniu zabehol až 5 kilometrov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Štyri roky sú v robotike dlhý čas, obzvlášť pre dvojnohého robota s názvom Cassie vyvinutého na Oregonskej štátnej univerzite. Robot Cassie, ktorý bol navrhnutý ako agilný stroj na prepravu zásielok od dodávok až ku prahom domov, nedávno predstavil svoju schopnosť behať. Zvládol pritom dokončiť svoj prvý beh na vzdialenosť až 5 kilometrov.

Dvojnohý robot Cassie sa prvýkrát predstavil v roku 2017, keď vedci z Oregonskej štátnej univerzity odhalili stroj podobný pštrosovi, ktorý sa môže pohybovať stabilným tempom. Vychádza z predtým vyvinutého dvojnohého robota s názvom Atrias, ale obsahoval noy s riadením a integrovanú elektroniku, aby fungoval v daždi a snehu a navigoval sa vo vonkajšom teréne.

Tím odvtedy použil strojové učenie s umelou inteligenciou, aby vybavil robota Cassie novou pôsobivou zručnosťou - schopnosťou behať. Zahŕňa to, čo vedci nazývajú ako algoritmus hlbokého posilnenia, ktorý Cassie kombinuje so svojou jedinečnou biomechanikou a kolenami, ktoré sa ohýbajú ako pštrosie nohy, aby vykonali jemné úpravy pre udržanie vzpriamenej polohy na cestách.

Strojové učenie s hlbokým posilňovaním je podľa tímu účinná metóda v umelej inteligencii, ktorá otvára zručnosti ako beh, preskakovanie a chôdza po schodoch hore a dole. Vedci pritom túžili predviesť vytrvalostné schopnosti robota Cassie tým, že ho nechali použiť algoritmy strojového učenia na udržanie rovnováhy počas 5-kilometrového behu po univerzitnom areáli, zatiaľ čo nebol pripútaný ku káblu a vydržal bežať na jedno nabitie batérie.

Dvojnohý robot Cassie v akcii.

Nebolo to všetko plynulé, pretože robot Cassie dvakrát spadol kvôli prehriatemu počítaču a zlyhal aj pri zatáčaní vo vysokej rýchlosti. No po niekoľkých resetoch bol beh dokončený v celkovom čase 53 minút a 3 sekúnd.

Podľa vedcov z Oregonskej štátnej univerzity je to vôbec prvýkrát, čo dvojnohý robot dokončil beh na vzdialenosť 5 kilometrov, aj keď to bolo v podstate rýchlosťou chôdze a potreboval malú pomoc. Je možné, že iné dvojnohé roboty môžu byť schopné prekonať takéto vzdialenosti, ale je tiež možné, že to zatiaľ nikto neskúsil. Tak či onak, beh je pôsobivou ukážkou pokroku, ktorý tím dosiahol v tejto oblasti.