Nemecko sa obáva zníženej imunity. Ponúkne aj tretiu dávku vakcíny

TA3 TASR
2.8.2021 20:36

Nemecko ponúkne od septembra seniorom a rizikovým skupinám podpornú tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu. Dôvodom sú obavy zo "zníženej alebo prudko klesajúcej imunitnej reakcie". V pondelok to uviedol nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn.

Nemci budú ako podpornú dávku ponúkať vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech alebo od spoločnosti Moderna. Okrem starších ľudí a rizikových skupín sa budú môcť nechať zaočkovať treťou dávkou aj tí, ktorým boli podané dve dávky vakcíny od AstraZenecy alebo jednodávková vakcína spoločnosti Johnson & Johnson. Títo ľudia by sa podľa ministra mali nechať zaočkovať "v záujem preventívnej zdravotnej starostlivosti".

Stanica Deutsche Welle okrem toho informovala, že Spahn a ministri zdravotníctva všetkých 16 nemeckých spolkových krajín tiež v pondelok hlasovali za odporúčanie vakcinácie proti koronavírusu pre vekovú skupinu 12- až 17-ročných adolescentov.

"Máme dostatok vakcín pre všetkých, preto je dobré, že spolkové krajiny chcú spraviť vakcínu ľahko dostupnou aj pre ľudí tejto vekovej skupiny," uviedol Spahn. Toto rozhodnutie prichádza podľa DW v čase, keď sa krajinou naďalej rýchlo šíri nákazlivejší delta variant koronavírusu a testy ukazujú, že časom účinnosť očkovacej látky klesá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok