Rušňovodič po zrážke vlakov bojuje o život

TA3, TASR, SITA
27.10.2012 12:19

Polícia začala trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia. Príčinou nehody mala byť neprimeraná rýchlosť.

Rušňovodič po zrážke vlakov bojuje o život
TASR

Zrážku vlakov pravdepodobne spôsobila neprimeraná rýchlosť

V súvislosti s piatkovou zrážkou osobných vlakov v Bratislave začala polícia trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia.

"Podľa výsledkov doterajšieho vyšetrovania bolo pravdepodobnou príčinou kolízie neprispôsobenie rýchlosti jazdy vlaku tak, aby bolo možné zastaviť pred prípadnou prekážkou, ktorú v tomto prípade tvoril osobný vlak," uviedla bratislavská policajná hovorkyňa Petra Hrášková.

V dôsledku zrážky bolo zranených 23 osôb, ktoré utrpeli zranenia rôzneho rozsahu. "Materiálna škoda, ktorá poškodenej spoločnosti vznikla, bola predbežne vyčíslená na 5 miliónov eur," informovala Hrášková. Dodala, že presné príčiny zrážky a miera zavinenia sú naďalej predmetom vyšetrovania.

Zisťovali sme aktuálny zdravotný stav zranených

Zranený rušňovodič je po piatkovej zrážke dvoch osobných vlakov v Bratislave v ohrození života. „Rušňovodič je v kritickom stave, v umelom spánku. Na živote ho ohrozuje vážne poranenia hlavy, panvy a dolných končatín,“ uviedla dnes hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Petra Stano Maťašovská. Rušňovodič zostal zakliesnený v havarovanom vlaku, vyslobodili ho z neho hasiči po takmer troch hodinách. Medzi 20-timi ľuďmi, ktorí po nehode skončili v zariadeniach Univerzitnej nemocnice Bratislava, bol aj sprievodca vlaku. „Je po operácii krčnej chrbtice, jeho stav je stabilizovaný,“ dodala hovorkyňa. V Univerzitnej nemocnici Bratislava napokon hospitalizovali šiestich účastníkov vlakového nešťastia, a to s otrasom mozgu, narazeným hrudníkom a krčnou chrbticou. Väčšina ošetrených pasažierov vlakov mala ľahšie zranenia. Šlo najmä o pomliaždeniny a odreniny. Hospitalizácia v ich prípade nutná nebola.

Trať postupne sprejazdňujú

Rušne, ktoré boli po piatkovej zrážke vlakov narazené do seba, sa podarilo rozpojiť. Podľa hovorkyne Železníc Slovenskej republiky Martiny Pavlíkovej išlo o mimoriadne náročný úkon.

"Stroje sa napokon podarilo o 12.30 h rozpojiť vďaka trom rušňom," uviedla Pavlíková. Jeden z poškodených rušňov je už odtiahnutý z miesta zrážky. Druhý, ktorý sa jednou osou vykoľajil, sa budú železničiari snažiť s pomocou žeriava dostať na koľaje, ešte predtým však prebehne kontrola podvozku. "Žeriav bude pracovať tak, aby nenastalo zdržanie vlakov, prípadne, aby zdržanie bolo len malé," uviedla hovorkyňa.

Vlaky momentálne premávajú po jednej traťovej koľaji, v priebehu popoludnia by sa však podľa Pavlíkovej mala premávka obnoviť v plnom rozsahu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok