Lotéria nebude mať veľký efekt. Peniaze nie sú odpoveďou na obavy ľudí, tvrdí expert

TA3
3.8.2021 06:00

Štát chce rozdať v očkovacej lotérii desať miliónov eur. Vyžrebovaný výherca musí počas priameho prenosu zodvihnúť telefón a musí poznať správne heslo. K tomuto nápadu sa koaliční partneri postavili zdržanlivo. Nadšením neplytvajú ani odborníci na komunikáciu.

20210802_tb_i_matovica_8.jpg
TA3

 S Pavlom Minárom, expertom na marketing a komunikáciu, sme hovorili o komunikačných úspechoch aj lapsusoch, ktoré sprevádzajú očkovanie.

Nešťastná komunikácia

Podmienka, že vyžrebovaný človek sa musí správne ohlásiť na telefóne, je podľa Minára pomerne veľkou komplikáciou. Snahu motivovať ľudí k očkovaniu lotériou by Minár označil za istý druh "korupcie". Zdôraznil, že tento princíp je rovnaký ako pri prídavkoch, bonusoch či zvýhodneniach. "Štát akoby nevedel komunikovať inak, ako vynucovaním, alebo ekonomickými stimulmi," všíma si expert. 

Minár pripomenul, že v súčasnosti máme k dispozícii množstvo dát z psychológie a neurovied, ktoré by mohli prispieť k lepšej komunikačnej stratégii. Ak by sa komunikácia štátu realizovala cez porozumenie toho, ako sa ľudia rozhodujú či nerozhodujú, podľa Minára by mohla vyzerať inak.

Podľa Minára očkovacia lotéria nebude mať taký efekt, v aký realizátori dúfajú. "Nastavenie populácie nie je o tom, že mi chýba finančný stimul, a preto odmietam očkovanie," zdôraznil komunikačný expert. V tomto prípade ide o emocionálnu reakciu a peniaze nepomôžu. "Špeciálne, ak je to takto komplikované," povedal Minár v súvislosti s výhrou podmienenou úspešným telefonátom. Táto podmienka naviac podľa neho signalizuje, že štát sa do vyplácania výhier nehrnie. 

Dôvera a zodpovednosť

Pri propagovaní očovania sa doteraz hovorilo najmä o dôvere odborníkom. Základným naratívom kampane bolo podľa Minára "ver tomu, že to pomôže, a budeš slobodný, budeš chodiť do divadla, na kávičku a podobne".

Tento prístup podľa Minára nie je najšťastnejší: "Ľudia, ktorí to odmietajú, neveria. Ak mi niekto neverí, že som čestný človek, môžem hovoriť, ver mi, že som čestný človek, nepomôže to. Ak je niekto nastavený, že neverí, nemôžem sa mu rétoricky prihovárať základným naratívom, že ver mi," zdôrazňuje Minár.

Podľa Minára by pri propagácii vakcíny mohla pomôcť zmena perspektívy. Apelovať by sa malo nie individuálne, ale nadindividuálne. Tvrdenie, že očkovanie nie je len o nás samotných, ale znamená výhodu pre celú spoločnosť, by sa podľa Minára dalo rámcovať aj inak, než "nadužívanými" a "unavenými" pojmami ako "zodpovednosť" či "spoluzodpovednosť". "Kanály sa zablokujú a nikto vás nebude počúvať," hovorí Minár. "Ja by som teda nevyťahoval slovo zodpovednosť," zdôraznil. 

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok