SaS má problém s dôchodkovou reformou. S jedným návrhom Krajniaka nesúhlasí

TA3 TASR
2.8.2021 15:43

SaS nemôže súhlasiť s návrhom na zvýšenie odvodov, ktorý je súčasťou prvej časti dôchodkovej reformy z dielne ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina). Uviedol to štátny tajomník rezortu hospodárstva Ján Oravec na sociálnej sieti.

Krajniak 1140px (TASR/Jaroslav Novák)
TASR/Jaroslav Novák

"Kolegovia na ministerstve práce sa zrejme rozhodli strihnúť si toto leto v štýle jednostrannosti. Najprv na pripomienkovanie predložili zákon o sociálnej ekonomike, v ktorom navrhujú bizarnú úpravu rodinného podnikania, s ktorou - ani pri najlepšej vôli - nemôžeme súhlasiť. Jednostranne a bez dohody s nami," napísal Oravec a dodal, že teraz zase rezort práce prichádza s návrhom na zvýšenie odvodov, s ktorým taktiež nemôžu liberáli súhlasiť. Navyše aj v tomto prípade k tomu došlo jednostranne a bez dohody.

"Nabádam ich, ale aj všetkých ostatných kompetentných, aby sa zdržali akýchkoľvek návrhov na pokútne zvyšovanie odvodov alebo daní predtým, než budeme mať ako vláda jasnú dohodu o zmenách všetkých daní a odvodov," uzavrel štátny tajomník.

Krajniak minulý štvrtok na stretnutí s novinármi predstavil podrobnosti časti dôchodkovej reformy. Tú sčasti majú financovať ľudia s vyššími zárobkami. Rezort totiž navrhuje zrušiť odvodové stropy, čo sa dotkne zhruba piatich percent najbohatších ľudí v krajine. "Očakávam, že tu bude odpor voči takémuto opatreniu, ale my si myslíme, že ľudia, ktorí majú príjem 7700 eur mesačne a viac, si môžu dovoliť byť trošku solidárnejší," uviedol minister Krajniak. Ako vyčíslil štátny tajomník ministerstva Boris Ažaltovič, ide o menej než 50.000 najbohatších ľudí, ktorí by priniesli do rozpočtu 150 miliónov eur v roku 2023.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok