Ľudia majú na protesty nárok. Polícia by však mala zasiahnuť, aby ochránila ostatných

TA3 TASR
2.8.2021 13:27

Zlyhala alebo nezlyhala polícia počas minulotýždňových neohlásených protestov v Bratislave? Na jej konanie rezonujú aj medzi politikmi rozličné názory.

Protesty skomplikovali dopravu v hlavnom meste, MHD premáva po zmenených trasách
TASR/Martina Kriková

Predseda brannobezpečnostného výboru Národnej rady SR Juraj Krúpa (OĽANO) očakáva od policajného vedenia zodpovedanie otázok spojených s postupom polície počas protestov Bratislave. V prípade pochybení chce aj dôrazný postoj k zlyhaniu podriadených zložiek.

Krúpa hovorí, že Policajný zbor je riadený tak, aby bol nezávislý a nepodliehal politickým tlakom. Polícia súčasne zo zákona vykonáva úlohy na ochranu verejného poriadku, na ktoré nesmie rezignovať. "Preto od policajného vedenia v blízkej dobe očakávame uspokojivé zodpovedanie všetkých otázok spojených s taktickým postupom počas nepovolených demonštrácií, a v prípade pochybení aj dôrazný postoj k zlyhaniam podriadených zložiek," poznamenal.

Ľudia majú právo na protesty

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová na margo protestov povedala, že na zhromaždenia majú občania právo. Považuje však za neprípustné, aby naschvál blokovali dopravu. "Polícia by mala zasiahnuť čo najskôr tak, aby neboli dotknuté práva ostatných občanov," podotkla.v

Polícia si podľa Remišovej musí vybrať takú taktiku, aby nepripustila eskaláciu konfliktov. Do budúcna by ju mala nastaviť tak, aby demonštranti ostali mimo hlavných tepien mesta a neobmedzovali ostatných.

Zároveň strana SaS deklaruje, že dôveruje vláde premiéra Eduarda Hegera a aj ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (obaja OĽANO), ktorý je zodpovedný za svojich ľudí a ich prípadné zlyhanie, povedal pre TASR hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Protest spôsobil kolóny a obmedzil MHD

Od štvrtkového predpoludnia protestovali pred Prezidentským palácom v Bratislave stovky ľudí proti očkovaniu, pandemickým opatreniam, ale aj prezidentke SR Zuzane Čaputovej, členom vlády i parlamentu. Vo štvrtok zablokovali aj komunikácie v okolí Hodžovho námestia, čím spôsobili rozsiahle kolóny a nútené zmeny vo verejnej doprave. Polícia tvrdila, že na rozpustenie davu nemá zákonný dôvod, z ulíc vytlačila protestujúcich až večer. 

V piatok protest na Hodžovom námestí pokračoval, účasť však bola menšia. Pár desiatok ľudí sa pred sídlom hlavy štátu zišlo aj v sobotu, väčšia skupina zamierila k RTVS v Mlynskej doline, kde chcela odovzdať vedeniu verejnoprávneho média otvorený list s požiadavkou adekvátneho priestoru v spravodajstve. Situáciu aj na tomto mieste monitorovali policajti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok