Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Menej invazívny prístroj aktivujúci neuróny svieti cez lebku

Menej invazívny prístroj aktivujúci neuróny svieti cez lebku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Optogenetika je veľmi sľubná technika a okrem iného sa môže jedného dňa použiť na zníženie úzkosti, liečbu závislosti alebo dokonca aj na zvrátenie slepoty. Novo vyvinutý prístroj by mohol čoskoro tiež spôsobiť, že bude oveľa menej invazívna, a tým aj dostupnejšia.

Stručne povedané, optogenetika zahŕňa najskôr pridanie proteínov citlivých na svetlo do špecifických neurónov v mozgu, potom pomocou miniatúrnych implantovaných LED diód tieto sa tieto neuróny osvetlia, a tým sa aktivujú na požiadanie. Netreba však dodávať, že zavedenie proteínov a implantátov zahŕňa chirurgický zákrok do mozgu.

Vedci z Arizonskej univerzity teraz možno vyriešili najmenej polovicu problému pomocou nového prístroja na prenos svetla, ktorý je umiestnený mimo lebky. Je popísaný ako „tenký ako list papiera a má zhruba polovičný priemer americkej desaťcentovky“. Prístroj je implantovaný pod kožu na hlave, nad príslušné neuróny.

Philipp Gutruf (vľavo) a Jokubas Ausra predvádzajú, ako je zariadenie schopné prenášať svetlo biologickým tkanivom.

Keď je bezdrôtovo aktivovaný, potom svieti svetlom cez lebečnú kosť priamo do mozgu, čím stimuluje dané neuróny. Je tiež napájaný bezdrôtovo prostredníctvom externe generovaného elektromagnetického poľa, takže nevyžaduje vlastnú objemnú batériu, ktorú je potrebné nabíjať alebo meniť.

Technológia už bola úspešne testovaná na laboratórnych myšiach. V skutočnosti môže byť obzvlášť vhodná na výskum, pretože nebude vyžadovať, aby boli zvieratá fyzicky prepojené so zdrojom napájania alebo ovládania.

Prototyp prístroja je napájaný bezdrôtovo, aj sa bezdrôtovo aktivuje.

Tento prístroj by tak mohol umožniť vedcom vykonať širokú škálu experimentov, ktoré predtým neboli možné. Tím tvrdí, že tieto možnosti umožňujú vedeckej komunite rýchlejšie postupovať pri odhaľovaní pracovných princípov mozgu a vyvíjať a testovať liečbu v presne kontrolovanom prostredí.

Štúdia je popísaná v príspevku, ktorý bol nedávno publikovaný v magzíne Proceedings of the National Academy of Sciences.