Experiment na letisku. Pod Tatrami cestujúcim ponúkli citlivejšiu metódu testovania

TA3 TASR
2.8.2021 11:51

Letisko Poprad-Tatry v spolupráci s vedecko-výskumným tímom z Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine Univerzity Komenského testovalo cestujúcich i zamestnancov letiska na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 zo slín vrátane odlíšenia mutácií u cestujúcich, ktorí prileteli z rôznych krajín.

letisko poprad (TASR)
TASR

Informovala o tom Ruth Maďarová z Letiska Poprad-Tatry. Ako prví sa dobrovoľne v exteriéri letiska dali otestovať cestujúci prichádzajúci z dovolenky zo Slnečného pobrežia v Bulharsku. Urobilo tak viac ako 30 percent cestujúcich. Ako uviedol riaditeľ letiska pod Tatrami Peter Dujava, výsledky všetkých potešili.

"Všetci otestovaní cestujúci vrátane zamestnancov letiska mali negatívny výsledok získaný vyšetrením metódou ddPCR aj RT-qPCR zo slín. Všetky experimentálne získané výsledky sú súčasne konfirmované v laboratóriu na diagnostiku ochorenia COVID-19 v Ústave mikrobiológie a imunológie JLF UK v Martine," povedal Dujava.

Experimentálne testovanie sa uskutočňuje pod vedením tímu Tatiany Burjaninovej spolu s jej kolegami z Ústavu molekulovej biológie a genomiky JLF UK, Martinského centra pre biomedicínu JLF UK a ÚMI JLF UK v rámci projektu CovLab, ktorý je pod záštitou Eriky Halašovej a Eleny Novákovej. Cieľom štúdie je zavedenie neinvazívneho odberu vzoriek, zrýchlenie procesu a pripravenie podkladov na úspešnú implementáciu metodiky do praxe.

Ďalšiu možnosť bezplatne sa otestovať RT-qPCR a citlivejšou, u nás novo zavádzanou, ddPCR metódou zo slín budú mať prilietajúci cestujúci z Anglicka, obnovenou linkou z Londýna (Luton) do Popradu a späť, v stredu 4. augusta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok