Aj vitamínom C sa môžete predávkovať: Negatívne účinky pocítia črevá, obličky aj srdce

TA3/bd
2.8.2021 09:00

Vitamín C je vitamín rozpustný vo vode. Nachádza sa v mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Hrá dôležitú úlohu pri tvorbe kolagénu a funguje tiež ako antioxidant a posilňuje imunitný systém. Hoci vitamín C potrebujete konzumovať každý deň, príliš veľa môže byť pre telo toxické.

Aj vitamínom C sa môžete predávkovať: Negatívne účinky pocítia črevá, obličky aj srdce
Vitamíny

Horná hranica 

Tolerovateľná horná hranica je maximálne množstvo vitamínu, ktoré môžete denne užiť bez toho, aby ste mali akékoľvek vedľajšie účinky. Prípustná horná hranica je 2 000 mg denne alebo 2 g. Čokoľvek nad toto množstvo by sa dalo považovať za predávkovanie, ktoré spôsobuje toxicitu.

travenie Pixabay

Trávice problémy 

Bežné vedľajšie účinky predávkovania vitamínom C zahŕňajú tráviaci trakt. Ak skonzumujete viac ako 2 000 mg vitamínu C, môže sa u vás vyvinúť vážne podráždenie tráviaceho traktu a hnačka. Okrem výrazného nepohodlia sa predlžujú epizódy hnačky alebo vracania, čo môže viesť k dehydratácii, spôsobujúcej extrémny smäd, únavu, nízky výdaj moču a znížený krvný tlak. Hnačka a vracanie môžu tiež spôsobiť dodatočnú nerovnováhu elektrolytov v tele, čo vedie k telesnému nepohodliu a nebezpečenstvu, ako je únava, búšenie srdca a svalové kŕče.

vitamin Pixabay

Obličkové kamene 

Vitamín C sa v tele rozkladá na látku nazývanú oxalát. Časť oxalátu sa vylučuje močom, avšak vysoké hladiny oxalátu v moči môžu spôsobiť tvorbu usadenín, známych ako obličkové kamene. Vysoký príjem vitamínu C je spojený so zvýšeným rizikom oxalátových obličkových kameňov, čo predstavuje približne 80 percent všetkých obličkových kameňov.

srdce Pixabay

Zhoršuje hemochromatózu

Hemochromatóza je stav spôsobený nadbytkom železa v tele. Tento stav je dedičný a najčastejšie postihuje pečeň, srdce a pankreas. Vitamín C pomáha telu vstrebávať železo. Predávkovanie vitamínom C síce nespôsobuje hemochromatózu, ale môže stav zhoršiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok