Ibištek čínsky a jeho pestovanie: Takto vás obdarí kvetmi

Ibištek čínsky a jeho pestovanie, takto vás obdarí kvetmi Zdroj foto: Pixabay

Táto izbová rastlina vie skrášliť každú domácnosť. Ibištek čínsky pre to, aby zakvitol, vyžaduje správnu starostlivosť, ktorú hravo zvládnete i vy.

Ibištek čínsky k nám prišiel z juhovýchodnej Ázie a Číny. Ako dekoračná rastlina sa rýchlo rozšíril do mnohých kútov sveta. Ide o rozvetvený krík s vajcovitými, tupo zubatými, na líci lesklými, tmavozelenými listami. Kvety môžu byť veľké až 10 – 13 cm a otvárajú sa na jeden deň. Kvety odrody Moonlight a Weekend sú väčšie a trvanlivejšie. Aby vás váš ibištek obdaril týmito krásnymi kvetmi, treba ovládať niekoľko pestovateľských zásad.

Ako pestovať ibištek

Vo svojom prirodzenom prostredí ide o statný krík, ktorý kvitne od apríla do októbra. Dobre znáša tvarovanie, čím sa dá obmedziť jeho veľkosť. Mladým rastlinám zrežete na začiatku leta 2 x vrcholy výhonkov. Staršie kríky je potrebné zrezávať skoro na jar, aby sa rozkošateli a na nových výhonkoch bohato zakvitli. Pestuje sa tiež ako stromček s korunkou na rozlične vysokom kmeni.

Ako urobiť záhradu farebnejšou? Tu je 5 spôsobov

Ibištek vyžaduje plné svetlo a v zime priame slnečné žiarenie. Rastliny pestované v tieni nekvitnú. Optimálna teplota v období vegetácie je 18 – 22 °C, nekvitnúce rastliny môžu prezimovať aj pri teplote 5 °C. Na rast postačí priemerná bytová vlhkosť. Počas vegetácie pravidelne a výdatne polievajte, listy nesmú vädnúť. Počas intenzívneho rastu hnojte dvakrát za mesiac tekutým plným hnojivom.

Ako rozmnožovať ibištek

Túto izbovú rastlinu je možné rozmnožovať odrezkami pri spodnej teplote 20 – 22 °C. Najvhodnejšie obdobie je jar. Drevnaté odrezky zakorenia aj vo vode.

Ako presádzať ibištek

Ibištek presádzajte na jar, najlepšie v mesiacoch marec, apríl a máj, dokiaľ rastliny ešte nezačali veľmi rásť. Súčasne skráťte vetvičky. Táto izbová rastlina potrebuje pre správny rast stredne ťažkú pareniskovú zmes zmiešanú s pieskom.