Postkovidový syndróm sa môže týkať aj vás: Sledujte si tieto príznaky

TA3/bd
31.7.2021 14:30

Desiatky miliónov ľudí sa po celom svete nakazilo koronavírusom a ešte viac pociťovalo dôsledky života, v ktorom je vírus neustálym problémom. Nie je preto prekvapením, že štatistiky duševného zdravia ukazujú, že posttraumatická stresová porucha je tiež na vzostupe.

Postkovidový syndróm sa môže týkať aj vás: Sledujte si tieto príznaky
Pixabay

Nevieme, akým mechanizmom ovplyvňuje covid náš nervový systém, ale nárast psychických problémov hlásia ako vyliečení pacienti z vírusu, tak aj ostatní, ktorých sa dotkol skôr ekonomicky. Tento stav je od začiatku pandémie taký rozšírený, že sa ukryl pod diagnózu: postkovidový syndróm.

Nemusíte mať covid, aby ste mali postkovidový syndróm. Príznaky zahŕňajú:

  • nočné mory
  • ťažké zaspávanie
  • vyhýbanie sa určitým situáciám
  • nepriaznivú reakciu na určité podnety, ktoré vás predtým neovplyvnili
  • vysoká úroveň úzkosti
  • sociálna izolácia
  • extrémne množstvo (iracionálneho) strachu

depresia Pixabay

Postkovidový syndróm a naša psychika

Sledujte si hlavné znaky, ktoré by mohli upozorniť na vaše psychické trápenie v súvislosti s covidom:

1. Ste úzkostliví 
Títo ľudia majú problémy so zvládaním neočakávaných udalostí, čo je obzvlášť ťažké počas tejto pandémie, keď je toľko neočakávaných nariadení a všetko sa mení zo dňa na deň. 

2. Trpíte „mozgovou hmlou“
Tento zastrešujúci termín pokrýva niekoľko symptómov duševného zdravia, vrátane straty pamäte a zmätenosti. Tieto symptómy sú bežne spojené s úzkosťou, depresiou alebo výrazným stresom a pretrvávajúci stres môže symptómy ešte zhoršiť a vytvoriť cyklus, ktorý je ťažké prerušiť.

lieky Pixabay

4. Vyhýbate sa všetkému, čo vám pripomína covid
Vystavenie sa spomienkam na traumy môže človeka zahltiť úzkosťou a strachom. Osoba s postkovidovým syndrómom sa pokúša odvrátiť pozornosť od svojich negatívnych myšlienok a pocitov. Môže sa tiež vyhýbať ľuďom, miestam alebo veciam, ktoré jej covid pripomínajú, ako sú nemocnice a ordinácie.

5. Žijete v strachu
Tento strach spôsobil, že sa ľudia sociálne izolovali, vytvorili si bariéry pre fyzický alebo emocionálny kontakt, U niektorých môže strach pretrvávať aj po uvoľnení opatrení a môže sa prejaviť v iných aspektoch života, ako je nepretržité umývanie rúk, nepoužívanie verejných priestorov a toaliet, rušenie spoločenských stretnutí.

depresia Pixabay

Liečba a zvládanie vlastnej psychiky

Aj na tento stav existujú účinné spôsoby jeho zvládania. Ponúkame niekoľko odborných rád, ako ho zvládnuť lepšie.

1. Krok za krokom
Ako každá choroba, či už fyzická, duševná alebo emocionálna, nemôžete očakávať, že sa uzdravíte v krátkom čase. Z tohto dôvodu sa odporúča zamerať sa na to, čo môžete urobiť, aby ste sa zo dňa na deň cítili lepšie. Doprajte si dobrý spánok tým, že sa zameriate na dobrú spánkovú hygienu, venujte sa upokojujúcim aktivitám a vytvorte si rutinu, ktorá vášmu telu signalizuje, že je čas na odpočinok. Uistite sa, že budete pravidelne jesť a najmä výživné jedlá, a snažte sa každý deň zapracovať na nejakej pohybovej aktivite.

depresia Pixabay

2. Vypnite správy
Ak je potrebné vedieť niečo dôležité, zistite to od rodiny. Je ťažké sa zotaviť, ak sa stále dostávate do traumatickej situácie kvôli informáciám, ktoré sú často zbytočne prehnané a nadnesené.

4. Spojte sa so psychológom
Ak vaše príznaky pretrvávajú dlhšie ako mesiac alebo spôsobujú problémy s každodenným fungovaním, navštívte psychológa. Existuje účinná liečba traumy, vrátane liekov a terapií.

Témy: COVID-19
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok