Trápia vás problémy so spánkom? Japonci na to vymysleli technológiu

TA3 ČTK
1.8.2021 06:00

Zhruba tretinu svojho života prespíme. Veľa ľudí má však so spánkom problém, nespia dosť dlho a ani dosť kvalitne. V Japonsku sa k týmto problémom snažia pristupovať vedecky. Pomáha umelá inteligencia ale aj spánkoví učitelia.

spánok žena spanie oddych posteľ 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Mozgová aktivita pod drobnohľadom

Tokijská firma s názvom S'UIMIN vyvinula prístroj, ktorý počas spánku meria mozgovú aktivitu. "Získali ste hodnotenie C, kvalita vášho spánku je dobrá, ale priemerná doba spánku je päť hodín, čo je málo," dozvedel sa človek, ktorý sa podujal na testovanie zariadenia InSomnograf.

Zariadenie sa skladá z čelenky a nalepovacích elektród, tie treba pred spaním umiestniť na čelo a krk. Potom už len zbiera dáta počas nasledujúcich piatich nocí. Prístroj meria desiatky indikátorov, napríklad ako dlho trvá človeku zaspať či akú dobu strávi prerušovaným a hlbokým spánkom. Informácie sa nahrávajú na cloudový server a užívateľ dostáva každý deň správu s podrobnosťami na svoj telefón.

Hideaki Kondo, pracovník laboratória v nemocnici Inoue v Nagasaki, zariadenie chváli najmä pre jeho jednoduchosť. "Je to naozaj ľahké a dokážeme týmto spôsobom získať objektívne dáta. Meranie sa dá robiť aj na diaľku a pre pacientov to nepredstavuje žiadnu záťaž," hovorí.

Výrobca matracov má učiteľov spánku

Podľa odborníkov sa na nespavosť ľudia sťažujú čoraz častejšie, dôvodom je aj pandémia. Výrobca matracov Nishikawa ponúka vo svojich obchodoch odborné konzultácie a dokonca preškolil aj svojich pracovníkov na "učiteľov spánku".

V obchodoch si ľudia môžu požičať senzory, ktoré nosia týždeň na zápästí a merajú ich spánkovú aktivitu, ale aj podmienky v miestnosti ako teplota, vlhkosť, svetlo či hluk. 46-ročná žena, ktorá takúto pomoc vyhľadala, sa napríklad dozvedela, že spí v priemere 5 hodín a 33 minút a že zhruba 9-krát za noc mení polohu.

"Pomerne dlhý čas strávite nepokojným spánkom, keď sa snažíte zaspať a budíte sa príliš skoro. Najlepšie by bolo znížiť vlhkosť v spálni a chodiť spať asi o polhodinu skôr," poradil jej jeden z učiteľov spánku.

Technológie však firma využíva aj pri samotnom výbere matraca, a to tak, že meria tlak na rôzne časti tela pri rôznych polohách. K dispozícii je aj 3D skener, ktorý človeku ukáže, aká poloha je pre neho nevhodná. Poradca alebo "spánkový učiteľ" potom na základe meraní navrhne najlepší typ postele.

Práce je vraj dosť, od začiatku pandémie sa počet žiadostí o konzultácie zdvojnásobil. Mnohí sa pritom sťažujú, že kvôli práci z domu majú málo pohybu a problémy oddeliť pracovný život od toho súkromného. "Dobrý spánok súvisí aj so štýlom života, prostredím a kvalitou postele. Radím ľuďom cez deň ľahšie cvičenie, pred spaním kúpeľ a hlavne večer už nepozerať do mobilu," prezradil jeden z konzultantov Arata Ocuka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok