Chodievajte z práce načas, budete mať kvalitnejší život. Potvrdili to aj vedci

TA3/zm
2.8.2021 16:00

Odchádzať z práce pravidelne v rovnakom čase má svoje výhody, potvrdili to vedci. Dokonca určili aj jednu konkrétnu hodinu, kedy by ste mali zavrieť počítač a ísť sa venovať súkromnému životu.

Chodievajte z práce načas, budete mať kvalitnejší život. Potvrdili to aj vedci
Pexels/Sanni Sahil

V niektorých prípadoch je odchod z práce vždy v rovnakú hodinu nepredstaviteľný. Iste, ak pracujete na zmeny, podarí sa vám to len ťažko. Alebo ak máte určený pracovný čas, tak si skrátka nemôžete odísť z kancelárie len preto, lebo to poradili vedci. Ale aj v takýchto prípadoch stojí za to prečítať si ich zistenia.

Nižší výkon

Práca vo večerných hodinách alebo celkovo práca nadčas má dve zásadné nevýhody. Prvou je fakt, že produktivita poobede u človeka klesá, ak samozrejme rátame s tým, že ste ťahali od rána. Druhým nesporným faktom je, že pri strate súkromného života sa zhoršuje duševné zdravie.

Čím viac hodín strávite v kancelárii, tým budete pomalší. Takže ak ste ráno mali určitý výkon, nemôžete rátať s tým, že aj poobede budete robiť rovnakou rýchlosťou. Oveľa efektívnejšie je na úvod pracovnej doby zabrať a urobiť najdôležitejšie úkony. Tie si rozhodne na poobedné hodiny nenechávajte.

V severských krajinách Európy práve z tohto dôvodu uvažujú a už aj skúšali zmeniť pracovnú dobu z 8-hodinovej na 6-hodinovú. Prax ukazuje, že aj za kratší čas zamestnanci stihnú to isté, pretože sa tešia domov a akékoľvek úlohy si efektívne naplánujú.

O 17tej odbila

Zaujímavá štúdia z univerzity v Illinois ukázala, že optimálnou hodinou, kedy máte zavrieť počítač a pobrať sa domov je 17:00. Podľa vedcov vám ostáva dostatok čas aj na osobný život. Ak rátame, že máte hodinu presun domov, potom sa ešte chcete najesť, tak vám skutočný voľný priestor pre seba ostáva od 6tej podvečer. Či už nasledujúcich pár hodín strávite cvičením, stretnutím s priateľmi, alebo akoukoľvek inou aktivitou, ktorá vás baví, podporíte tým svoje duševné zdravie.

Veď si len predstavte, že ak sa máte sami sebe začať venovať povedzme o 8mej večer, veľa už toho nestihnete.

Vplyv na zdravie

A hoci je psychické zdravie dôležité, rovnako aj to fyzické. S pravidelnými odchodmi z práce teda nepodporíte len svoje vnútorné rozpoloženie, ale aj telo. Prieskum ukázal, že pracovať 11 hodín denne zvyšuje riziko srdcových príhod až o tretinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok