V Grécku sa šíri koronavírus. Na ostrovy nasadzujú policajné hliadky

TA3 TASR
30.7.2021 20:50

Grécko začalo s posilňovaním policajných hliadok na svojich ostrovoch ležiacich na juhu Egejského mora pre obavy zo šírenia nových variantov koronavírusu. Úrady pristúpili k tomuto kroku v čase vrcholiacej turistickej sezóny na ostrovoch ako Mykonos a Ios, informoval v piatok denník The Guardian.

V Grécku sa šíri koronavírus. Na ostrovy nasadzujú policajné hliadky
TASR/AP

Sú znepokojení situáciou v baroch

Miestne samosprávy i grécka vláda sa obávajú, že tamojšie podniky a ubytovacie zariadenia nedodržiavajú protipandemické opatrenia. Ako uvádza The Guardian, zhruba 186 policajtov bolo nasadených na ostrove Mykonos, čo je podstatne viac v porovnaní s minuloročnou sezónou, keď ich tam hliadkovalo 56. Na ostrov Ios vo štvrtok dorazilo 30 policajtov. Okrem nich sa tam nachádzajú aj príslušníci ďalších bezpečnostných zložiek či policajti v civile.

"Prítomnosť koronavírusového variatu delta znamená, že každá krajina sa so štvrtou vlnou musí vyrovnať teraz, nie až v novembri, ako sa očakávalo," uviedol grécky minister cestovného ruchu Charis Theocharis. Podľa neho úrady znepokojuje najmä situácia v baroch a miestnych podnikoch, kde sa koncentruje veľké množstvo turistov, najmä mladých ľudí. "Snažíme sa preto zabezpečiť udržanie určitej rovnováhy," skonštatoval.

Otázka času, kedy zavedú zákaz vychádzania

Pre prudký nárast počtu infikovaných úrady zaviedli na ostrove Mykonos v polovici júla na týždeň päťhodinový zákaz nočného vychádzania a ďalšie obmedzenia. Grécka vláda upozornila, že je len otázkou času, kedy úrady zavedú zákaz vychádzania aj na ostrove Ios. Už vo štvrtok varovala, že ostrovy Mykonos a Ios sú "iba krok" od toho, aby na nich úrady zaviedli prísnejšie protipandemické opatrenia. Situácia je však znepokojujúca aj na ďalších ostrovoch.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vo štvrtok označilo 13 gréckych ostrovov ležiacich na juhu Egejského mora za oblasti s vysokým rizikom nákazy koronavírusom. Cestovať na tieto ostrovy preto ECDC odporúča iba v nevyhnutných prípadoch. Medzi týmito ostrovmi, ktoré každoročne navštívia milióny ľudí, sa nachádzajú aj známe turistické destinácie ako Santorini, Mykonos či Rodos.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok