Pred rande alebo poradou si pustite hudbu. Aký žáner vás vyburcuje k lepšiemu výkonu?

TA3/zm
31.7.2021 10:00

Hudba má na našu psychiku veľmi silnú moc. Dokážete ňou dobiť baterky, upokojiť sa, posmútiť si, ale i nabudiť sa k výkonu. Tu je niekoľko štúdií, vďaka ktorým využijete jej silu naplno.

Pred rande alebo poradou si pustite hudbu. Aký žáner vás vyburcuje k lepšiemu výkonu?
Pexels/Andrea Piacquadio

Určite si spomeniete na množstvo situácii, ktoré máte spojené s nejakou konkrétnou skladbou. Napríklad pri rozchode sa my ženy zvykneme vyplakať pri určitej pesničke, ale rovnako môžete mať v pamäti zapísaný aj song, ktorý hral, keď ste sa dozvedeli nejakú skvelú správu. Silu hudby sa preto rozhodli preskúmať aj vedci.

Pred dôležitou poradou

Pri počúvaní melódií, ktoré sa nám páčia, uvoľňuje náš mozog dopamín, teda hormón šťastia. Okrem emócii, či už pozitívnych alebo negatívnych, je však hudba spojená aj s výkonom. Potvrdzuje to štúdia PNAS z roku 2019. Vedci dokázali, že ak si pustíte pred pracovným stretnutím alebo poradou rezkú hudbu, dosiahnete lepší výkon. Funguje to podobne ako skladby, ktoré si ľudia dávajú na playlist k behaniu. Športovú činnosť nemôžete vykonávať predsa pri melancholickej muzike, a podobne to funguje aj s pracovným nasadením.

Rovnako môžete silu hudby využiť pred dôležitou schôdzkou, ktorá nebude pracovná, ale súkromná. Závisí však, čo chcete na rande docieliť. Ak sa potrebujete upokojiť, pretože ste nervózne, hrať by vám mali iné skladby, než v prípade, že sa chcete odviazať.   

Hudbou k zdraviu

Ďalší zaujímavý prieskum Sinajskej lekárskej univerzity sa zas pozrel na vplyv hudby na naše zdravie. Pri pomalej hudbe klesá hladina stresového hormónu kortizolu, čo v prípade ležiacich pacientov zaznamenalo veľký úspech. V ich mozgu sa spúšťali chemické reakcie, ktoré znižovali ich bolesť a zvyšovali pocit komfortu. Najväčší pocit úľavy pritom zaznamenala klasika!

Témy: hudba rande
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok