Slnko nám pomáha, ale v mnohom aj škodí. Lekárka radí, ako sa správne opaľovať

TA3 TASR
31.7.2021 07:00

Bronzovú pokožku ešte stále mnohí považujú za symbol krásy, a to aj napriek všeobecne známym rizikám, ktoré sa s opaľovaním spájajú. O zásadách bezpečného opaľovania a rôznych rizikách viac povedala primárka Estetique centra Nemocnice AGEL Košice-Šaca Katarína Drotárová.

teplo horúčavy opaľovanie kúpalisko 1140 px (TASR/František Iván)
TASR/František Iván

Riziká slnenia

"Slniečko má bezpochyby blahodarný vplyv na ľudský organizmus. Okrem toho, že pôsobí na metabolizmus vitamínu D, ktorý má vplyv na kosti, je dokázaný aj jeho psychogénny účinok," vysvetľuje lekárka. Je však treba myslieť aj na negatíva.

"Do bronzova opálená pokožka je silné afrodiziakum, je symbolom krásy, mladosti a zdravia. Okrem akútnych zmien v zmysle solárnej dermatitídy, alebo fototoxických dermatitíd, opakované nadmerné vystavovanie pokožky slnečnej radiácii majú za následok zmeny v genetickom materiáli kožných buniek, ktoré v neskoršom veku vedú k predčasnému starnutiu - fotoagingu," hovorí Drotárová. 

Následne sa objavujú vrásky, dochádza k stenšovaniu pokožky, cez ktorú presvitajú drobné cievky a dochádza k presunom pigmentu, kedy sa na koži objavujú svetlohnedé fľaky. "Odpoveď teda znie - opaľovať sa, ale s mierou," apeluje lekárka.

Karcinogénny vplyv slnka

Netreba zabúdať, že slnečné žiarenie má aj karcinogénny účinok. "To znamená, že na na koži môžu vznikať prekancerózy – predstupne nádorových zmien alebo samotné kožné nádory, hlavne nemelanómového typu, ako sú basaliomy a spinaliomy," opisuje Drotárová.

UV radiácia má význam pri vzniku nádorov, o čom svedčí aj fakt, že sa vyskytujú na miestach naviac vystavovaných slnečnému žiareniu, v nechránených lokalitách, ako sú tvár, výstrih a ruky. "Slnečné žiarenie sa spolupodieľa, hoci v podstatne menšej miere, aj na vzniku malígneho melanómu, ktorý patrí medzi najzhubnejšie nádory vôbec," varuje Drotárová s tým, že jeho diagnostika v čoraz mladších vekových skupinách nie je dnes už žiadnou raritou.

opaľovanie pláž leto dovolenka 1140px (SITA/AP) SITA/AP

Zásady opaľovania

Podľa Drotárovej je pri opaľovaní veľmi dôležitá opatrnosť, "pretože pokožka si pamätá, koľko UV žiarenia dostala počas celého života". Drotárová upozorňuje, že "medzi 11. a 15. hodinou, v rámci posunu času medzi 12 a 16-tou hodinou, je najvyšší dopad UV radiácie na zemský povrch. V tomto časovom intervale by sme sa preto nemali vystavovať slnečnému žiareniu hlavne v oblastiach bližších k rovníku." Lekárka radí, že pozor by sme si mali dávať aj mimo týchto hodín.

V tejto súvislosti je dôležitá skratka SPF. Je to ochranný faktor, ktorý vyjadruje, koľkokrát môžeme predĺžiť dobu slnenia pokožky chránenej opaľovacím krémom oproti tej, ktorá nie je chránená bez toho, aby vzniklo začervenanie. 

"Ak k začervenaniu ničím neošetrenej pokožky dôjde po 10 minútach slnenia, po natretí faktorom SPF 30 môžeme zostať na slnku 10 x 30, teda 300 minút, čo je 5 hodín bez toho, aby došlo k začervenaniu pokožky. Ak chceme byť na slnku dlhšie, musíme si aplikovať krémy s vyšším faktorom," vysvetľuje Drotárová.

Kedy sa krémovať?

Podľa lekárky si však treba uvedomiť, že opakované natieranie pokožky krémom ochranný účinok nepredlžuje, len ho obnovuje. "Prípravok by sme mali aplikovať na pokožku aspoň 20 minút pred opaľovaním a správnu hodnotu SPF faktora vyberať aj podľa fototypu pleti, veku, zemepisnej polohy a tiež podľa toho, či sa ideme opaľovať prvýkrát alebo či je naša pokožka už trochu opálená," radí Drotárová. 

Nezabudnite si pozrieť, či je prípravok vodeodolný, upozorňuje lekárka. "Až 40 % UV žiarenia prechádza do hĺbky 50 cm pod hladinu čistej vody. Najlepšie sú kombinované opaľovacie krémy s ochranným účinkom proti UVB,UVA a najnovšie už aj proti UVC," hovorí.

Covid sa zrejme bude rýchlejšie šíriť medzi deťmi, upozornili odborníci TASR

Starostlivosť o deti

Špeciálnu starostlivosť, ak ide o pobyt na slnku, treba venovať deťom. "U detí, ktorých pokožka by sa do troch rokov života nemala vôbec vystavovať priamemu slnečnému žiareniu, treba používať krémy špeciálne určené pre detičky, väčšinou s fyzikálnym filtrom a vysokým SPF faktorom," upozorňuje lekárka. 

Podľa Drotárovej nesmieme zabúdať ani na ochranu hlavy, deti by sa mali hrať v tieni a dá sa zohnať aj špeciálny odev chrániaci kožu pred UV žiarením. "Ak takýto nemáme, treba vedieť, že nás najlepšie chránia farebné odevy, ktoré pohlcujú viac UV žiarenia. Tenké, biele alebo dokonca vlhké tkaniny našu pokožku chránia menej. Syntetické materiály prepúšťajú menej UV žiarenia ako bavlnené vlákna," vysvetľuje Drotárová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok