Potrebná je aj tretia dávka vakcíny, upozornil epidemiológ. Delta je vysoko infekčná

TA3 TASR
30.7.2021 15:07

Krajina je na začiatku tretej vlny pandémie nového koronavírusu. Najvyšší nárast infikovaných sa očakáva po začiatku školského roka a po otvorení internátov. V tretej vlne bude dominovať delta variant a týkať sa bude najmä nezaočkovaných. V piatok na to upozornil Martin Pavelka, epidemiológ ministerstva zdravotníctva s tým, že v budúcnosti bude potrebná aj tretia dávka vakcíny.

Riziko nákazy je vyššie

"V budúcnosti bude treba aj tretiu dávku očkovania, ale v tomto čase je druhá dávka úplne postačujúca. Dôvodom je, že s očkovaním vo veľkom sa začalo v apríli a v máji na rozdiel od Izraela, kde očkovali vo veľkom v decembri minulého roka a v januári. Dávať teraz tretiu dávku by bolo priveľmi predčasné," vysvetlil Pavelka.

Zároveň zdôraznil, že tretia vlna pandémie bude epidémiou nezaočkovaných. Pripomenul, že delta variant nového koronavírusu je vysoko infekčný a každý s ním príde do styku. "Vírus je nebezpečnejší a riziko nákazy je vyššie, viac ľudí bude umierať, a to najmä medzi nezaočkovanými," poukázal Pavelka. Delta variant má tiež iné prejavy, podobá sa na chrípku. Epidemiológ zdôraznil, že z COVID-19 sa stáva preventabilné ochorenie, ktorému sa dá predchádzať očkovaním. Vyzval preto najmä na druhú dávku vakcíny.

Očkovanie je stále slobodnou voľbou

Štátna tajomníčka MZ Jana Ježíková uznáva, že ľudia sú z pandémie už unavení a pripomenula, že očkovanie je slobodnou voľbou. "Delta variant tu postupne prichádza, 40 percent z testovaných vzoriek je práve delta variant. Ak necháme slobodu v očkovaní, musíme aj prevziať zodpovednosť a prijať iné opatrenia," uviedla Ježíková.

Opätovne poukázala na to, že vakcíny sú bezpečné a neboli vyvinuté narýchlo. Očkovacie látky tiež nie sú vyrábané z ľudských embryí. "Rovnako nie je pravda, že očkovanie pozmení DNA človeka. Vakcíny toho nie sú schopné," uistila Ježíková. Štátny tajomník a pediater Kamil Száz tiež vyzval na očkovanie detí a učiteľov. "Len spoločnými silami dokážeme zvíťaziť nad pandémiou," skonštatoval Száz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok