S narcistami to môže byť ťažké. Delia sa do troch kategórií, v čom sa líšia?

TA3
1.8.2021 07:00

Za narcistu zvyčajne považujeme takmer každého, kto je ješitný, posadnutý sám sebou a túži byť v centre pozornosti. Niekoľko príkladov zo života si pravdepodobne dokáže vybaviť každý. Za týmto pojmom sa však skrýva oveľa viac. Vedeli ste, že existuje viac ako jeden druh narcizmu?

samota psychológia vzťahy muž pláž oceán 1140px (ČTK)
ČTK

Čo je narcizmus?

Pojem „narcista“ často používame namiesto nadávok, ale odborníci by nesúhlasili. Na tému sa bližšie pozrel web Health. „Narcizmus je zlyhaním zdravého sebavedomia,“ hovorí Elizabeth G. Loranová, odborná asistentka lekárskej psychológie.

Narcista má vo všeobecnosti nadmernú potrebu byť obdivovaný a neustále premýšľa o tom, či je lepší ako ostatní, či už to znamená byť úspešnejší alebo milovanejší. Zastrešujúcim motívom tohto typu osobnosti „je posadnutosť sebou samým, ktorá bráni intimite s inými“, hovorí psychoterapeut Paul Hokemeyer.

Aj keď nie je jasné, či narcistov pribúda, zvýšil sa počet "výkladov", kde je možné vystavovať a oslavovať narcistické osobnostné črty. Od TikToku cez Instagram po reality šou, „tieto médiá priniesli narcizmus do našich životov a obydlí so zvýšenou frekvenciou a intenzitou,“ hovorí Hokemeyer. Narcisti sa delia na dve široké kategórie. Môžu byť grandiózni či zraniteľní. Tretia kategória, narcistická porucha osobnosti, je skutočnou poruchou duševného zdravia. 

Grandiózny narcizmus

Vezmite si pocit „som lepší ako ty“, pridajte ambície, charizmu a osobnostné kúzlo a získate grandiózneho narcistu. Profesor psychológie W. Keith Campbell sa vyjadril, že títo ľudia „sú niekedy sympatickí, ako politici alebo celebrity, a ľudia k nim vzhliadajú“.

Grandiózny narcis má vysokú sebaúctu, tendenciu preceňovať svoje schopnosti a zvyk snažiť sa manipulovať alebo ovládať ostatných. Tento druh osobnosti bude o sebe vyvolávať pozitívne ilúzie a súčasne sa bude snažiť potlačiť akékoľvek informácie, ktoré by ich mohli postaviť do nelichotivého svetla. Niektoré štúdie ukázali, že grandiózny narcis môže byť buď „adaptívny“ alebo „maladaptívny“.

ČTK ČTK

Adaptívni narcisti si budujú sebavedomie ako spôsob, ako sa chrániť, aby neutrpeli rany od ostatných. „Títo jedinci majú tendenciu byť v živote úspešnejší než väčšina populácie, pretože sa usilujú byť atraktívnejšími, zdravšími a úspešnejšími verziami seba samých,“ hovorí Hokemeyer.

Môžu byť tiež priateľskí, srdeční, presvedčiví a majú skutočné vodcovské vlastnosti. Podľa jednej štúdie sa adaptívni narcisti častejšie realizujú v politike. Maladaptívni narcisti nemajú také slnečné úmysly - sú ochotní zneužívať ostatných, aby sa mohli presadiť, a majú pocit, že na to majú právo.

Zraniteľný narcizmus

Na rozdiel od grandiózneho narcistu, zraniteľný narcista nie je v spoločnosti stredobodom ani lídrom. S najväčšou pravdepodobnosťou stojí v kúte, popíja drink a je podráždený, že mu nikto nevenuje pozornosť.

Zraniteľní narcisti sú neistí, introvertní a majú nízku sebaúctu. Je to „niekto, kto si myslí, že si zaslúži špeciálne zaobchádzanie, ale nie je agresívny pri uspokojovaní svojich potrieb,“ hovorí Campbell. Napriek tomu, že fantazírujú o úspechu a chcú, aby ich ostatní ľudia obdivovali, sú zraniteľní narcisti pasívni a uzavretí do seba, čo spôsobuje, že dosiahnuť cieľ je pre nich ťažké.

Narcistická porucha osobnosti

Narcizmus existuje v určitom spektre. Ak prejavujete vlastnosti, ktoré by vás mohli zaradiť medzi grandióznych alebo zraniteľných narcistov, nemusí to nutne znamenať, že máte duševnú poruchu. V malých množstvách môže narcizmus dokonca poskytnúť zdravú výhodu v tom, ako sa lepšie presadiť. Extrémne narcistické symptómy sú však klasifikované ako narcistická porucha osobnosti alebo to, čo niektorí nazývajú „patologický narcizmus“.

„Toto je typ narcizmu, o ktorom premýšľame, keď s posmechom tvrdíme, že človek je narcis,“ hovorí Hokemeyer. „Títo jedinci sú vo vzťahoch pohltení sami sebou, manipulujú a zneužívajú druhých. Chýba im súcit a empatia a veria, že sú nadradení všetkým a všetkému, čo ich obklopuje.“


Podľa príručky duševných porúch, ktorú odborníci používajú na stanovenie diagnózy, vykazujú ľudia s narcistickou poruchou osobnosti päť alebo viac z nasledujúcich vlastností: prehnaný pocit vlastnej hodnoty, fantázie o tom, ako byť lepší ako ostatní, viera, že sú výnimočnejší ako ostatní a mali by sa obklopiť iba s ľuďmi s vysokým postavením, neukojiteľná potreba lichotenia a obdivu, pocit nároku, ochota využívať ostatných na to, aby dosiahli to, čo chcú, nedostatok empatie, arogancia, závisť druhým a žiarlivosť. Irónia? Napriek tomuto všetkému ľudia s narcistickou poruchou často trpia práve nízkym sebavedomím.

Témy: TikTok Instagram
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok