Polícia sa nemôže vyhovárať, tvrdí SaS. Protest v centre Bratislavy odsúdili

TA3 TASR
30.7.2021 12:07

Poslanecký klub SaS odsudzuje štvrtkové agresívne a vulgárne správanie demonštrantov. Podľa poslancov Národnej rady SR z klubu liberálov demonštranti zasiahli do práv ostatných ľudí tým, že obmedzili dopravu.

Polícia sa nemôže vyhovárať, tvrdí SaS. Protest v centre Bratislavy odsúdili
TASR

Zlyhania polície?

Podľa podpredsedu klubu Romana Foltina sa polícia nemôže vyhovárať, že nevedela, kto je turista a kto je protestujúci. Ako člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá sa zároveň zastal novinárov a odsúdil útoky demonštrantov na nich. Ak by sa mala situácia opakovať, podľa klubu SaS bude možné hovoriť o zlyhaniach polície.

"Poslanci strany SaS vyzývajú políciu, aby zabezpečila poriadok a priechodnosť dopravy, aby neboli obmedzovaní ľudia, ktorí chodia normálne do práce. Ak by sa podobná situácia zo štvrtka (29. 7.) zopakovala aj v piatok, považovali by sme to za závažné zlyhanie policajného vedenia," píše sa v stanovisku klubu. Poslanci namietajú, že hoci demonštranti kričia hoaxy o zásahoch do ľudských práv očkovaním, práve oni zasiahli svojím konaním do práv všetkých slušných ľudí. "Bolo zahanbujúce vidieť, ako sa títo ľudia neštítili preniesť svoje agresívne správanie zo sociálnych sietí aj na ulicu a na novinárov," dodal klub.

Vulgarizmus nemá čo hľadať v uliciach

Foltin v tejto súvislosti poznamenal, že primitívny vulgarizmus nemá čo hľadať v uliciach. Polícia sa podľa neho nemôže vyhovárať, že nevedela, kto je turista a kto je protestujúci. "Asi je úplne bežné, že turisti chodia po pamiatkach s vlajkami, skandujú nadávky, držia transparenty atď. Ak sa táto situácia bude opakovať, bude namieste otvorene hovoriť aj o personálnych zlyhaniach polície," uviedol. V súvislosti s útokmi na novinárov vyhlásil, že za nimi plne stojí a odsudzuje útoky na nich. Poznamenal, že si len robia svoju prácu.

V centre hlavného mesta pred Prezidentským palácom aj v piatok pokračujú protesty proti pandemickým opatreniam a očkovaniu. Bratislavská polícia podľa vlastných slov prijala adekvátne opatrenia a v prípade narušenia verejného poriadku či páchania inej trestnej činnosti je pripravená v zmysle zákona zasiahnuť.

Piatkový (30. 7.) protest sa začal ráno pred palácom na Hodžovom námestí. Neskôr sa dav pohol a zablokoval ulicu. Demonštranti sa presunuli aj na Kollárovo námestie, kde rovnako blokovali križovatku. Linky MHD boli dlhodobo presmerované a doprava obmedzená. Polícia dav začala rozpúšťať až večer po 20.00 h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok