Protestujúci sa opäť zišli v centre Bratislavy, polícia je pripravená zasiahnuť

TA3 TASR
30.7.2021 11:02

Protest pred Prezidentským palácom v centre Bratislavy pokračuje aj v piatok. Od rána sa na mieste postupne schádzajú ľudia. Bratislavská polícia podľa vlastných slov prijala adekvátne opatrenia a v prípade narušenia verejného poriadku či páchania inej trestnej činnosti je pripravená v zmysle zákona zasiahnuť.

"V súvislosti s verejnými zhromaždeniami, ktoré sa počas dnešného dňa uskutočnia na území Bratislavy, prijala bratislavská polícia adekvátne opatrenia. Bezpečnostnú situáciu priebežne vyhodnocujeme s dôrazom na ochranu života, zdravia a majetku občanov," uviedla bratislavská polícia na sociálnej sieti. Dodala, že ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, v zmysle zákona o Policajnom zbore využije polícia všetky zákonné možnosti na dosiahnutie nápravy a obnovenie verejného poriadku.

Koná sa aj ďalšie zhromaždenie

Starostka bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Zuzana Aufrichtová sa v piatok ráno zúčastnila na zasadnutí Krajského policajného koordinačného orgánu na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru v Bratislave. Týkalo sa opatrení na zabezpečenie pokojného priebehu a bezpečnosti počas piatkového neoznámeného verejného zhromaždenia na Hodžovom námestí.

"Zástupcovia štátnej polície nás ubezpečili, že v súvislosti s piatkovým zhromaždením prijali adekvátne opatrenia. Prioritou pre Staré Mesto je, aby nedošlo k narušeniu riadne oznámeného verejného zhromaždenia na Námestí slobody. Zvolávateľ neoznámeného verejného zhromaždenia sa mestskej časti vyjadril, že nie je jeho úmyslom blokovať dopravu, ani narušiť pokojný priebeh iného zhromaždenia," uviedol hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Štrvrtkové blokovanie dopravy

Protest pred palácom na Hodžovom námestí sa začal vo štvrtok ráno. Neskôr sa protestujúci dav pohol a zablokoval komunikácie v okolí, čo spôsobilo kolóny v meste a nútenú úpravu trás liniek MHD. Protestujúci sa presunuli aj smerom ku Kollárovmu námestiu, kde rovnako blokovali križovatku.

Demonštranti počas celodenného "štrajku" protestovali proti očkovaniu, pandemickým opatreniam i proti prezidentke SR Zuzane Čaputovej, členom vlády a parlamentu. Podľa polície sa na proteste pred palácom zúčastnilo 1000 až 1500 ľudí.

Polícia dlho proti protestujúcim nezasahovala, tvrdila, že na to nemá zákonný dôvod a že na zhromaždení nedochádza k vážnemu porušovaniu verejného poriadku. Protest začala rozpúšťať až po 20.00 h, protestujúcich postupne vytlačila z cestných komunikácií v okolí Hodžovho námestia. Dopravný podnik Bratislava (DPB) tiež obnovil bežnú premávku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok