Aby vám zelené slivky neopadli: Je za tým piliarka?

Aby vám zelené slivky neopadli: Je za tým piliarka? Zdroj foto: Pixabay

Mnohí pestovatelia sliviek sa s tým stretávajú každý rok. Zistite, čo robiť, aby vám zelené slivky neopadli skôr ako dozrejú. Prezradíme vám tiež účinné tipy v boji proti piliarke.

Ak vám slivky bohato kvitnú, no napriek tomu máte veľmi slabú úrodu, môže byť za tým práve piliarka slivková ( Hoplocampa minuta). Ide o drobnú muchu, ktorej larvy prezimujú v pôde pod stromami. V apríli sa z nich liahnu dospelé jedince. Samičky kladú vajíčka do lístkov na rozvíjajúcich sa kvetoch sliviek. Larvy potom poškodzujú plody, ktoré neskôr opadnú ešte predtým ako dozrejú. Aby vám zelené slivky neopadli, treba urobiť niekoľko preventívnych krokov.

Základné preventívne tipy, ako udržať jablone zdravé

Udržujte čistotu pod ovocnými stromami

Trápi vás problém s piliarkami opakovane každý rok? Odstráňte vždy spod stromov všetky opadané zelené slivky a v ideálnom prípade spáľte. Nikdy ich tiež nedávajte do kompostu.

Ako spoznať výskyt piliarky

Najčastejším znakom poškodenia plodu piliarkou je, ak na zelenej slivke nájdete dva tmavé otvory. Menším larva prenikla do plodu, väčším ho po opadnutí zo stromu opustila. Po rozpolení bude slivka naplnená kašovitým tmavým trusom.

Ako bojovať proti piliarke ekologicky

Úplne nechemickú alternatívu postrekov predstavuje výluh z drevnej štiepky tropického kra kvasie horkej ( Quassia amara ). Pomáha nielen proti húseniciam piliarok na slivkách, ale tiež na jabloniach. Odvar si pripravíte nasledujúcim spôsobom: do litra vody pridajte 50 g štiepky a dve hodiny nechajte povariť. Po vychladnutí treba odvar scediť a v postrekovači ho dorieďte vodou tak, aby ste získali 5 litrov postrekovej tekutiny.

Ako bojovať proti piliarke chemicky

Pre odstránenie piliarky treba ovocné stromy dôkladne postriekať po ich odkvitnutí, keď opadajú posledné korunné lupienky kvetov. Používajú sa tieto zatiaľ povolené postreky: Delta EW 50, Decis Protech a Decis EW 50.