Grigar získal striebornú medailu! Prekonal ho len český favorit

TA3 TASR
30.7.2021 08:17

Slovenský vodný slalomár Jakub Grigar si z olympiády v Tokiu odnáša v disciplíne K1 striebornú medailu. Po svojej jazde si držal prvé miesto až do jazdy českého pretekára Jiřího Prskavca, ktorý bol nakoniec rýchlejší o viac ako tri sekundy (3,22s).

Grigar získal striebornú medailu! Prekonal ho len český favorit
TASR/Michal Svítok

Bronz patrí Nemcovi Hannesovi Aignerovi, ktorý za prvým Prskavcom zaostal o 5,48 sekundy.

Pre Slovensko je to druhá medaila z olympiády v Tokiu. Tou prvou, a rovno aj zlatou, potešil všetkých fanúšikov športu Zuzana Rehák Štefečeková, ktorá si ju vystrieľala vo štvrtok. V disciplíne mužského kajaku je to vôbec prvá slovenská medaila v ére samostatnosti. Na olympiáde v Rio de Janeiro v roku 2016 ostal Grigar tesne za stupňami víťazov, keď obsadil piatu priečku.

Jakub Grigar po finálovej jazde v K1 na olympiáde v Tokiu. TASR/Michal Svítok

V semifinále skončil štvrtý

Slovenský kajakár postúpil v Tokiu s prehľadom medzi elitnú finálovú desiatku. V semifinále dosiahol napriek dvom trestným sekundám štvrtý najlepší čas, keď predviedol rýchlu, plynulú jazdu. 

Vo finále išiel čisto a v cieli sa zaradil na prvú priečku, z ktorej ho zosadil iba suverénny Prskavec, bronzový z Ria. Slovenský medailový tok z olympijských perejí sa tak nezastavil ani v Tokiu, Grigar dosiahol v areáli Kasai životný úspech. 

Slovenská medailová žatva vo vodnom slalome sa začala na OH 1996 v Atlante, kde Michal Martikán získal zlato v C1.

Grigarovi sa splnil sen. "Pocity sú tie najlepšie. Keď som bol malý, nevedel som si predstaviť, že budem raz stáť na stupienku so striebornou olympijskou medailou. Som veľmi vďačný, je to odmena za všetku tú drinu. Šport je ťažký, je aj o bolesti. Pred semifinále som sa cítil oveľa horšie ako pred finále, tam som si to užíval. Chcel som predviesť normálnu jazdu a som rád, že mi dali na krk striebro. Po dojazde do cieľa som nevedel, že z toho bude medaila. Je to vodný slalom, za mnou ešte išli tri lode. Sledoval som, na aké miesto to bude stačiť. Nakoniec z toho bolo striebro," uviedol Grigar pre RTVS.

Finále K1 mužov

1. Jiří Prskavec (ČR) 1:31:63 (0), 2. Jakub GRIGAR (SR) +3,22 (0), 3. Hannes Aigner (Nem.) +5,48 (0), 4. Felix Oschmautz (Rak.) +7,16 (0), 5. Michal Smolen (USA) +7,49 (0), 6. Bradley Forbes-Cryans (V. Brit.) +8,95 (2), 7. Boris Neveu (Fr.) +9,55 (4), 8. Lucien Delfour (Austr.) +10,90 (2)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok