Počas protestu v Bratislave poškodili auto, páchateľa zadržali. K útokom podľa polície nedošlo

TA3 TASR
29.7.2021 17:09

Počas protestov v centre hlavného mesta nezaznamenala polícia vážne porušenie verejného poriadku. Nedošlo k žiadnym útokom na osoby. Poškodené bolo jedno auto, páchateľa na mieste zadržali. Uviedol to počas tlačovej konferencie Róbert Bozalka, viceprezident Policajného zboru.

Počas protestu v Bratislave poškodili auto, páchateľa zadržali. K útokom podľa polície nedošlo
TASR/Jakub Kotian

Celodenného štvrtkového protestu sa podľa Bozalku zúčastnilo tisíc až 1500 ľudí. "Nezaznamenali sme vážne narušenie verejného poriadku. Neprišlo k žiadnym nepokojom či útokom na ľudí," dodal Bozalka. 

Priebeh je monitorovaný kamerami

Zdôraznil, že celý priebeh protestného zhromaždenia je monitorovaný kamerami, všetky prípadné priestupky sa tak budú riešiť v najbližších dňoch. "Polícia reagovala zákonne, aj na použitie vodného dela musíte mať zákonný dôvod," reagoval Bozalka na otázku, prečo polícia viac nezasiahla. Blokádu ciest podľa jeho slov polícia vyriešila odklonom dopravy, aby tak zabezpečila jej plynulosť.

Zabrániť zhromaždeniu nebolo podľa ich slov možné. Argumentovali, že i napriek faktu, že nešlo o oznámené zhromaždenie, nie je zákonný dôvod zhromaždenie rozpustiť. "Toto zhromaždenie nebolo ohlásené. Od Kancelárie prezidentky SR sme dostali požiadavku, aby sme zabezpečili ochranu oplotenia Prezidentského paláca, čo sme aj urobili," spresnil Viliam Adamec, riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Polícia podľa neho nemala šancu zabrániť presunom protestujúcich po centre mesta. "My nedokážeme určiť, kto je účastníkom zhromaždenia, keďže je leto, je tu aj veľa turistov. Ide navyše o veľký priestor. Keď sme vyriešili jednu situáciu, dav sa začal presúvať inde. To nemá zmysel, aby sme dav naháňali po celom námestí," vysvetlil Adamec.

Zablokovali cestu

Pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave protestuje od štvrtka rána niekoľko stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam i proti prezidentke Zuzane Čaputovej, členom vlády a parlamentu. Krátko po 11.00 h sa demonštrujúci presunuli na cestu a zablokovali ju. Zablokovali aj viaceré ulice v okolí Hodžovho námestia, čím spôsobili dopravný kolaps v centre Bratislavy. Polícia deklaruje, že pre štvrtkové neoznámené verejné zhromaždenie prijala adekvátne opatrenia, situáciu monitoruje a priebežne vyhodnocuje.

Protestujúci v okolí Prezidentského paláca v Bratislave naďalej odmietajú uvoľniť zablokovaný autobus v podchode na Hodžovom námestí tak, aby mohol pokračovať v ceste. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislavav reakcii na fotky, ktoré kolujú na sociálnych sieťach. "DPB touto cestou zdôrazňuje, že sa do demonštrácie nezapája a od tohto protestu sa dištancuje," uviedol hovorca dopravcu Martin Chlebovec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok