Vedecky dokázané: Ženy starnú rýchlejšie ako muži, môže za to materstvo i stres

TA3/zm
30.7.2021 08:00

Život niekedy nie je fér a platí to aj o starnutí. Zatiaľ čo mužom šediny a vrásky pristanú, my ženy sa nimi vieme poriadne trápiť. A čo je ešte horšie, už aj vedci potvrdili, že starneme rýchlejšie ako naše polovičky.

Vedecky dokázané: Ženy starnú rýchlejšie ako muži, môže za to materstvo i stres
Pexels/Los Muertos Crew

Nejde len o vizuálnu stránku, ale aj o stav tela. Proti ženám hrajú najmä hormóny. To je najzásadnejší dôvod, prečo i vedci potvrdili, že starneme rýchlejšie ako muži. Čo všetko hrá proti nám? 

Materstvo

Ženy, ktoré sa stali matkami, vyzerajú staršie nielen oproti mužom, ale aj rovesníčkam, ktoré nerodili. Prieskum Univerzity Georga Masona vyrátal, že každé tehotenstvo pridáva žene 11 rokov, čo je spôsobené zmenou chromozómov telomérov. Na výzore následne matkám nepridáva ani starostlivosť o deti a domácnosť, dlhodobé prebdeté noci a strach o potomstvo. 

Stres

Keď už sme pri strachu, podobne nepriaznivo na výzor pôsobí aj stres. Ešte pred pár rokmi sa hovorilo, že sú naň náchylnejší muži, ktorí zabezpečujú celú rodinu. Keďže prax ukazuje, že tento model je už skôr výnimočný a ženy sú rovnocennými, ak nie aj výraznejšími živiteľkami rodiny, toto bremeno prešlo na nežnejšie pohlavie. 

Hormóny

A opäť hormóny! Ženy kvôli nim ťahajú v rámci starnutia za kratší koniec. Ženské telo má prevahu estrogénu a mužské zas testosterónu. Môžete dvakrát hádať, ktorý z týchto hormónov podporuje mladistvý vzhľad, a ktorý naopak, krásu uberá. 

Vďaka testosterónu je napríklad dlhšie pleť u mužov bez vrások. Ich pokožka je navyše o 25 percent hrubšia ako naša ženská, takže vydrží oveľa viac. 

Zaklincuje to už len menopauza, ktorá je celá o hormonálnych zmenách, pričom mužov sa, samozrejme, netýka. Po prechode sa v ženskom tele napríklad produkuje oveľa pomalšie kolagén, čo stojí zas a znova za rýchlejším starnutím.  

Prieskum Univerzity Georga Masona vyrátal, že každé tehotenstvo pridáva žene 11 rokov.

Témy: Stres
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok