Kedy cuketa zabíja? Toto treba vedieť pred jej konzumáciou

Kedy cuketa zabíja? Pozor na tieto skutočnosti. Zdroj foto: Pixabay

Určite ste už počuli o prípadoch, kedy táto plodina spôsobila zdravotné ťažkosti, či dokonca smrť. Viete, kedy cuketa zabíja? Pozor na tieto príznaky ešte pred jej konzumáciou.

Medzi letné pochúťky, z ktorých sa dá pripraviť množstvo chutných jedál, určite patrí cuketa. Práve teraz dozrieva v mnohých záhradkách. Je však jej konzumácia pre zdravie prospešná? Táto otázka sa objavila v poslednej najmä potom, čo sa vyskytli prípady, keď došlo k otrave po jej požití, či dokonca až k smrti. Kedy cuketa zabíja a oplatí sa ju naozaj jesť?

Takto obohatíte vašu stravu o viac zeleniny, č. II

Zdravotné benefity cukety

Aj keď sa cuketa často považuje za zeleninu, je botanicky klasifikovaná ako ovocie. Rovnako ako iné ovocie, aj jeho široká škála výživných látok môže prospievať vášmu zdraviu v mnohých ohľadoch.

Tu je niekoľko spôsobov, ako môže konzumácia cukety zlepšiť vaše zdravie :

Obsahuje množstvo živín: Cuketa poskytuje vitamíny, minerály a ďalšie prospešné rastlinné zlúčeniny, ako sú polyfenoly. Tieto zlúčeniny pôsobia ako antioxidanty, ktoré chránia vaše bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Zlepšuje váš zrak: Táto plodina skrýva v sebe betakarotén a vitamín C, ktoré podporujú zdravie vašich očí. Obsahuje tiež antioxidanty luteín a zeaxantín, ktoré môžu znížiť riziko očných porúch súvisiacich s vekom.

Pomáha vyrovnať hladinu cukru v krvi: Toto ovocie obsahuje málo sacharidov a dostatok vlákniny. Práve diéty s množstvom vlákniny môžu pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi hlavne u ľudí s diabetom 2. typu.

Podporuje chudnutie: Okrem vlákniny obsahuje veľa vody a zároveň má nízky obsah kalórií. Tieto vlastnosti môžu obmedziť vašu chuť do jedla a pomôcť pri chudnutí.

Pomáha zlepšiť zdravie srdca: Cuketa je dobrým zdrojom rozpustnej vlákniny, vitamínu C a draslíka. Tieto látky môžu znižovať rizikové faktory srdcových chorôb.

Podporuje zdravé trávenie: Voda a rozpustná aj nerozpustná vláknina v cukete môžu pomôcť znížiť riziko zápchy. Rozpustná vláknina funguje aj ako zdroj výživy pre prospešné baktérie vo vašom tele.

Kedy cuketa môže škodiť

Vo väčšine prípadov je surová cuketa bezpečná na konzumáciu s minimálnymi alebo žiadnymi vedľajšími účinkami. Občas sa však môžete stretnúť s extrémne trpkou chuťou cukety. Táto horká chuť je spôsobená biochemickou zlúčeninou zvanou cucurbitacins. Okrem cukety ju môžete nájsť aj v tekvici, melóne či uhorkách.

Príjem potravín s vysokým obsahom cucurbitacínov súvisel s otravou a smrťou u oviec a hovädzieho dobytka. U ľudí sa objavili príznaky ako nevoľnosť, zvracanie, hnačky, vypadávanie vlasov a dokonca aj smrť.

Takúto cuketu určite nejedzte

Otrava cuketami zakúpenými v obchodoch je zriedkavá, pretože dodávatelia majú tendenciu selektívne šľachtiť plodiny s nízkym obsahom cucurbitacínov. Avšak buďte opatrní, najmä čo sa týka cukety, ktorú ste si dopestovali vo svojej záhradke. Prítomnosť nebezpečných cucurbitacínov prezrádza trpká a horká chuť cukety. To znamená, ak sa zahryznete do cukety, ktorá chutí mimoriadne nepríjemne a trpko, je najlepšie ju hneď vypľuť. Takéto ovocie celé zlikvidujte, aby ste sa vyhli riziku otravy cucurbitacínom.