Šupka z jablka: Skutočne jeho najvýživnejšia časť?

TA3/bd
29.7.2021 09:00

Niekto nezje ovocie bez šupky ako sú napríklad jabĺčka, iní ju zase dáva zakaždým preč, kvôli potenciálnym zvyškom pesticídov alebo vosku. Ak však šupku nebudete jesť, prídete o niektoré významné živiny. Približne jedna tretina celkovej vlákniny jablka sa stratí, ak ju vyhodíte do koša. Odstránite aj všetky foláty a väčšinu jeho vitamínu E a K.

Šupka z jablka: Skutočne jeho najvýživnejšia časť?
Pexels

Vláknina v šupke

Konzumáciou jablkovej šupky získate oba druhy vlákniny - rozpustnú aj nerozpustnú, asi 77 percent z celkového množstva je práve tej nerozpustnej. Nerozpustná vláknina zabraňuje zápche tým, že sa viaže s vodou a tlačí tráviaci odpad hrubým črevom z tela von. Rozpustná vláknina sa v tráviacom trakte stáva želatínovou. Cítite sa plní a zabraňuje zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Pomáha tiež znižovať hladinu cholesterolu. Šupka zo stredne veľkého jablka obsahuje až 1,3 gramu celkovej vlákniny.

jablko Pexels

Živiny a antioxidačné flavonoidy

Jablková šupka obsahuje asi 70 percent jablčného antioxidačného vitamínu E a vitamínu K na stavbu kostí, takmer polovicu celkového železa a jablčných folátov. Jablká produkujú antioxidanty nazývané flavonoidy, ktoré neutralizujú nestabilné molekuly nazývané voľné radikály skôr, ako poškodia zdravé bunky. Flavonoidy tiež predchádzajú kardiovaskulárnym ochoreniam a zastavujú rast rakovinových buniek. Šupka obsahuje asi 30 percent flavonoidov nachádzajúcich sa v celom jablku.

jablko Pexels

Obavy z pesticídov

Pestovatelia jabĺk používajú rôzne druhy pesticídov, čo spôsobuje obavy z ich konzumácie, pretože zostávajú na šupke. Rezíduá pesticídov však musia byť na bezpečných úrovniach, aby bolo ovocie konzumovateľné a normy sú prísne. Umývaním ovocia sa odstráni väčšina z nich. Ak vás znepokojuje množstvo, ktoré môžete konzumovať, kupujte jablká, ktoré sú certifikované ako ekologické a bio, čo znamená, že boli pestované bez umelých pesticídov.

jablko Pexels

Vosk na šupke

Jablká produkujú prírodný voskový povlak, ktorý na šupke vyzerá ako prášok.Tento prírodný vosk chráni jablko pred nasiaknutím vodou a drží jeho prirodzenú šťavnatosť. Vosk tiež obsahuje prospešnú látku nazývanú kyselina ursolová, ktorá u laboratórnych myší stimulovala rast svalov a chudnutie. Po zbere sa niekedy aplikuje malé množstvo dodatočného vosku, aby sa predĺžila doba skladovania. Vosk je bezpečný na konzumáciu, no môžu byť pod ním zachytené zvyšky pesticídov, takže jablko umyte, aby ste odstránili kontaminanty zo šupky.

jablko Pexels

Správne čistenie

Neumývajte jablká mydlom, pretože detergenty sa môžu absorbovať do šupky. Tiež by ste nemali umývať jablká v umývadle alebo miske s vodou, pretože kontaminanty sa môžu šíriť vodou. Väčšinu vosku a zvyškov pesticídov odstránite opláchnutím jablka pod studenou vodou a vysušením čistým uterákom alebo papierovou utierkou. Ak je to potrebné, jemne ho utrite mäkkou handričkou alebo kefkou na zeleninu, aby ste vosk úplne odstránili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok