Dánsko hrozí, že zablokuje rozpočet EÚ

SITA
25.10.2012 21:06

Dánska premiérka Helle Thorning-Schmidtová vyhlásila, že bude vetovať návrh rozpočtu EÚ pre roky 2014 - 2020, ak Dánsko nezíska úľavu v sume 1 mld. dánskych korún.

Dánsko hrozí, že zablokuje rozpočet EÚ
SITA

"Naše hlavné posolstvo iným krajinám je také, že musíme mať úľavu, a že si neželáme platiť za úľavy iných bohatých štátov," povedala vo štvrtok premiérka vo výbore pre európske záležitosti dánskeho parlamentu. Dánsko v súčasnosti nemá nijakú úľavu v rámci príspevkov do rozpočtu EÚ.

Vyhlásenie dánskej líderky prišlo po tom, ako britský premiér David Cameron minulý týždeň pohrozil, že využije právo veta, ak Brusel zvýši výdavky v období, v ktorom členské krajiny únie na národnej úrovni prijímajú tvrdé úsporné opatrenia.

Lídri EÚ budú mať mimoriadny summit 22. a 23. novembra a očakáva sa, že rokovania o rozpočte budú veľmi náročné. V roku 2011 Dánsko presadzovalo, aby sa všetky úľavy v rámci príspevkov do rozpočtu EÚ zrušili, hlavne úľava pre Veľkú Britániu, ktorá je najväčšia a trvá už od roku 1984. Dánsko však svoj názor zmenilo po tom, ako sa dospelo k záveru, že systém úľav bude trvalým javom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok