Arménsko a Azerbajdžan súhlasili s prímerím, ktoré sprostredkovalo Rusko

TA3 TASR
28.7.2021 20:45

Arménsko a Azerbajdžan v stredu súhlasili s prímerím na svojich hraniciach, ktoré bolo sprostredkované ruskými mierovými silami, informovala agentúra TASS.

prímerie
TASR/AP

Prímerie vstúpilo do platnosti v stredu o 10.00 h miestneho času (8.00 h SELČ), píše TASS. Situácia na hraniciach je podľa arménskeho ministerstva obrany pod kontrolou.

Arménske ministerstvo obrany predtým v stredu uviedlo, že traja arménski vojaci prišli o život počas zrážok s azerbajdžanskými silami v oblasti na hraniciach medzi oboma krajinami. Neskôr obe strany prijali Ruskom sprostredkované prímerie s cieľom pokúsiť sa zmierniť napätie.

Napätie medzi Arménskom a Azerbajdžanom sa vystupňovalo minulý rok v septembri, keď opätovne vypukol vojenský konflikt o územie Náhorného Karabachu. Ten si vyžiadal približne 6000 obetí na životoch. V šesť týždňov trvajúcej vojne utrpelo Arménsko porážku a Azerbajdžan získal späť veľkú časť územia, o ktoré prišiel vo vojne pred 30 rokmi.

Arménsko, Azerbajdžan a Rusko v novembri minulého roka podpísali spoločné vyhlásenie o zastavení bojov. Situácia na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom sa opäť vyostrila začiatkom mája tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok