TOP 7 úžasných miest na ostrove Brač

CK Satur
28.7.2021 16:36

Okúzľujúci Brač priťahuje pozornosť svojím dalmátskym šarmom jadranského juhu. Je najväčším ostrovom splitského súostrovia, ktorý si hrdo nesie svoju prezývku „ostrov kameňa a vetra“. Kameň sa tu už po stáročia ťaží a zdobí najkrajšie svetové stavby a vietor dobre fúka pre surfistov v prielive medzi Bračom a Hvarom ako aj na krásnej pláži Zlatni rat (Zlatý roh). Avšak sú tu i ďalšie špecifiká a jedinečnosti, ktoré z Braču robia fantastickú destináciu.

TOP 7 úžasných miest na ostrove Brač
CK Satur

Príroda ku Braču vôbec nebola skúpa, pretože mu nadelila krásu hodnú chvály. Všetku túto krásu môžete preskúmať na skútroch, štvorkolkách, autách, bicykloch, člnoch a prejsť si Brač, ktorý je bohatý na malebné dedinky, rozprávkové zátoky, kamienkové pláže s vôňou zelených borovíc a pestré vnútrozemie plné olivovníkov, citrusov a viničov. Aj hlavné mesto Supetar vyvoláva záujem ukrytý v svetských stavbách, múzeách, v typických uličkách plných reštaurácií, obchodov, kaviarní ako aj pláží. Selce sú zas miestom, kde dlhé roky žil a pracoval ako lekár Martin Kukučín a napísal tu román Dom v stráni, pričom aj vy môžete nahliadnuť do jeho tunajšieho domu. Možností je tu požehnane a dovolenky na ostrove Brač sú aktuálne dostupné a veľkou výhodou je aj priame letecké spojene z Bratislavy. A čo všetko sa dá na ostrove o rozlohe skoro 400 km2 obdivovať?

Krása ostrova Brač. CK SATUR

1. Dedinka Povlja ako klenotnica Braču

Povlja bola vyhlásená za najkrajšiu dedinu Chorvátska, pretože jej obyvatelia si chránia typickú jadranskú architektúru a to sú najmä domy z kameňa. Srdcom dediny je kostol sv. Jána Krstiteľa s krstiteľnicou zo 6. storočia. Zo staršieho obdobia tu nájdeme pozostatky rímskych kúpeľov, keďže dalmátske pobrežie hlboko ovplyvnil panovník Dioklecián svojou cisárskou prítomnosťou, a tak bohatá história neznie len z múzeí a kostolov, ale veselo číha aj v uličkách. Dokonca sa Povlja môže pochváliť aj Povljanskou listinou, čo je najstarší zachovaný dokument napísaný chorvátskym jazykom. V blízkosti dedinky je veľa krásnych zátok lákajúcich ku kúpaniu, ako je napríklad Zravna, Smokvica, Tatinja.

Romantické zátoky v okolí Povlje na ostrove Brač. unsplash.com

2. Kamenné kúzlo mesta Pučišča

Malebné mestečko Pučišča, ktoré sa rozprestiera na severnej strane ostrova je známe pre ťažbu a obrábanie svetoznámeho bračského bieleho kameňa a to už z čias Rimanov. Kameňolom, keďže sa aktívne využíva je neprístupný. Z tohto mramoru je postavený parlament vo Viedni a v Budapešti, Biely dom vo Washingtone, hotel Argentína v Dubrovníku, Diokleciánov palác v Splite a tiež miestny kostol. Za poznaním zručnej a ušľachtilej práce s mramorom, môžete navštíviť miestnu dielňu a školu. Pri prechádzke mestom narazíte na mramor na každom kroku a možno sa necháte zlákať na nejaký kamenný suvenír.

Bračský mramor ako ozdoba domov. unsplash.com

3. Dalmatínsky „Olymp“

Vidova gora je najvyššia hora ostrovov Dalmácie, ktorá sa vypína do výšky 778 m. Zdobia ju vznešene dvíhajúce sa dalmatínske borovice čierne. Bračský vrch dostal pomenovanie po svätom Vidovi, patrónovi rybárov, pre ktorého tu bol postavený v 13. storočí kostol, z ktorého sú dnes ruiny. Ešte pred tým, ako sa Slovania usadili na Jadrane, tu žili Ilýri, staroveký národ, čo nechal postaviť opevnenie miestami viditeľné aj dnes. Zdolať sa dá turistickými chodníkmi od mestečka Bol, na bicykli alebo aj autom. Z jeho výšky vás čaká krásny výhľad na ostrov Hvar, Vis, Pelješac, Korčula, Lastovo, Mljet a pevninské Chorvátsko. A počas jasného dňa dovidieť až do Talianska.

Pohľad z Vidovej gory na ostrove Brač. CK SATUR

4. Záhada Dračej jaskyne a ukryté zátoky

Nad zátokou Murvica, asi 6 km od mesta Bol, vedie strmý chodník ku zaujímavej jaskyni nesúcej v sebe mnoho tajomna. Kľúč má tunajší sprievodca, ktorý s vami bude hodinu prechádzať a veselo džavotať a pritom všetkom sa vám naskytnú nádherné pohľady na more, ostrovy a vinice. Svoj názov táto 20 m dlhá jaskyňa získala práve pre reliéf draka. V 15. storočí tu prebývali kňazi, ktorí sa stránili Turkov, aby sa mohli venovať duchovnému životu. Na kamenných stenách sú aj postavy ľudí, vtákov a mesiac. A práve tieto reliéfy vyvolávajú mnoho otázok, či to boli kňazi, pohania alebo niekto celkom neznámy, kto tieto kresby vytvoril.

Zátoky na ostrove Brač medzi zeleňou a azúrovým morom. unsplash.com

5. Púšť Blaca

Pod pojmom púšť si človek predstaví hory piesku a zlatisté pieskové duny. To, čo sa tu nazýva púšťou je však kamenná Pustjina Blaca, ktorá je ukrytá v rokline a od mora ju delí 3,5 km. Prístup sem je možný len pešo, pri odbočke z cesty Nerežišća-Vidova hora necháte auto, a potom vystupujete asi 2 hodiny pešo. Keď sem však vkročíte, akoby sa pred vami rozlial púštny žiar neuveriteľných príbehov. Učarí vám celé kamenné divadlo a krásny pohľad na kláštor z roku 1551, ktorý postavili mnísi. Miesto, ktoré si najprv vybrali za svoj úkryt bola len jaskyňa a až neskôr okolo nej vyrástol kláštor, kostol a okolité stavby. Vnútro zdobí cenná knižnica, hvezdáreň s teleskopom. Mnísi tu zriadili aj školu pre deti z okolitých dedín, keď však v 18. storočí došlo ku požiaru a povodni, jeho osud bol spečatený.

Kláštor Blaca na ostrove Brač. unsplash.com

6. Malé mestečko Postira s veľkým srdcom

V severnej časti Braču leží mestečko s neopakovateľne nádherným okolím s členitým pobrežím a architektúrou kamenných domov. Aj morské nábrežie je svedectvom bohatstva majetných pánov, ako kaštieľ rodiny Lazanićovcov, kde sa narodil slávny básnik Nazor. V malých zátokách sú ukryté okruhliakové pláže, ktoré pôsobia romanticky. Molo Lozna je najkrajšia kamienková pláž v Postire. Len 4 km od mesta je jedna z najkrajších bračských pláží, Lovrečina, kde je na pláži aj na dne jemný piesok. Je ľahko dostupná autom alebo aj na bicykli. Piesočné morské dno nájdete aj na pláži Velo Lozna. Za bračskou etno-kultúrou sa môžete vybrať do dedinky Dol, ktorá má len 100 obyvateľov žijúcich v kamenných domoch a kostol sv. Petra s najstarším ostrovným zvonom zo 14. storočia. Pri Postire je veľká továreň na spracovanie rýb produkujúca výrobky pod značkou Adriatic Queen.

Kamenná krása bračského mestečka Postira. unsplash.com

7. Božský Zlatni rat

Snáď najznámejšia chorvátska pláž Zlatni rat sa nachádza práve na ostrove Brač pri mestečku Bol. Krásna kamienková pláž ocenená aj Modrou vlajkou, je dlhá viac ako 600 m a jej vzhľad sa mení podľa smeru vetra a vĺn, čím sa jeho špic posúva raz doprava a raz doľava. Mesto Bol je živé, rušné, plné žiarivej atmosféry a od pláže Zlatni rat je vzdialené len 1,5 km, kde možno prejsť peši, vláčikom alebo lodným taxi. Scenériu pohody a relaxu dotvárajú všadeprítomné borovice, reštaurácie, bary a tóny morských vĺn. V meste nájsť aj staviteľské skvosty, ako dominikánsky kláštor na myse Glavica s cennými zbierkami, svetské stavby a renesančné paláce zo 16. storočia. Z Bolu môžete vyraziť aj na lodné výlety na ostrov Hvar či súostrovie Pakleni otoci. Ak vás láka oddychovať v blízkosti pláže Zlatni rat, môžete tráviť dovolenku v obľúbenom hoteli Bretanide***** , ktorý leží v nádhernom prostredí, má kvalitné all inclusive služby a nájdete tu aj animátorov Planet Fun z CK SATUR.

Pláž Zlatni rat na ostrove Brač. CK SATUR

Pre inšpiráciu vám ponúkame nazrieť aj do Tour de Chorvátsko od CK SATUR, kde nájdete opis dalmátskych hotelov. Zároveň, aktuálne informácie podmienok vstupu do Chorvátska a návratu späť na Slovensko, nájdete v SATUR covid mape.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok