Zariadenia sociálnych služieb sa správali zodpovedne, v ďalšej vlne bude režim voľnejší

TA3 TASR
28.7.2021 12:34

Režim v zariadeniach sociálnych služieb bude v prípade tretej vlny pandémie nového koronavírusu v porovnaní s druhou vlnou zrejme liberálnejší.

senior, dôchodca, invalid, 1140x
TASR/Martin Baumann

Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) počas stredajšej tlačovej konferencie. Z analýz rezortu práce pri druhej vlne pandémie totiž podľa jeho slov vyplynulo, že zariadenia sociálnych služieb sa správali veľmi zodpovedne.

Najväčší vplyv mala izolácia

Rezort sa bude snažiť liberalizovať režim v týchto zariadeniach preto, lebo podľa Krajniakových slov mala na klientov i zamestnancov najväčší vplyv izolácia. "Toto teraz nastavujeme, aby sme zachovali tú mieru bezpečnosti, ale aby sme každému tomu zariadeniu vedeli povedať, že - ale toto robiť môžete, dokonca by ste aj mali," podotkol Krajniak.

Štátna tajomníčka rezortu Soňa Gaborčáková doplnila, že aj klienti či zamestnanci zariadení sociálnych služieb očakávajú nejaké výhody z toho, že sa dali zaočkovať, podobne ako bežní ľudia. "Čo sa bude meniť v prvom rade je to, že izolovanosť nebude v takej výraznej miere, aby spôsobovala duševné poruchy," uviedla tajomníčka. Vyzdvihla aj metodiku krízového riadenia takýchto zariadení, čím by sa mali riadiť riaditelia a takisto nerušenie opatrení, ako sú infekčný príplatok či humanitárna pomoc.

Minister vyzdvihol, že počas pandémie malo Slovensko de facto najnižšiu úmrtnosť na ochorenie Covid-19 v týchto zariadeniach. Môžu za to podľa neho dva faktory, prvým je obetavosť zamestnancov. Až na jedno zariadenie sa na Slovensku - na rozdiel od niektorých iných krajín - podľa jeho slov nestalo, že by sa zamestnanci zbalili a odišli. Aj v tom jednom zariadení ich rezort dokázal nahradiť. Podľa neho však pomohlo aj to, že rezort sa snažil skúšať všetko možné, čo by zariadeniam počas pandémie pomohlo.

Na mimoriadne odmeny už išlo 30 miliónov

Krajniak zhrnul, že ministerstvo práce za posledné obdobie doručilo zariadeniam ochranné pomôcky za viac než 15,5 milióna eur, poskytlo dotáciu na neobsadené miesta vo výške 2,5 milióna eur, vyplatilo mimoriadne odmeny v doterajšej výške zhruba 30 miliónov eur. "Vyplatili sme humanitárnu pomoc pre ZSS a poskytovateľov takýchto služieb vo výške 1,7 milióna eur. Ako prví v EÚ sme začali preplácať vitamín D3," vymenoval tiež minister. Na D3 vyplatil doteraz rezort 1,4 milióna eur. Ministerstvo tiež podporilo pracovné miesta v ZSS sumou 15,8 milióna eur. "Čiže do dnešného dňa na tieto aktivity sa nám podarilo nájsť a vyrokovať finančnú pomoc vo výške 67 miliónov eur," zhrnul minister.

Vyššie príspevky na opatrovanie takisto navýšia rozpočet tento rok o 14 miliónov eur a budúci rok o 35 miliónov eur. Tiež na odkázanosť pôjde od budúceho roka 15,8 milióna eur a na krízovú intervenciu 3,8 milióna eur navyše. "Tým, ktorí to najviac potrebujú, išlo a pôjde navyše 136 miliónov eur," zhrnul Krajniak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok